75 jaar na WOII blijft collaboratie een gevoelig onderwerp

‘Omdat Ik Vlaming Ben’, het nieuwe boek van Eddy Adriaens, schetst aan de hand van de levensloop van Florine De Pauw uit het kleine dorpje Kerksken (Haaltert), het gevoel van achterstelling dat destijds leefde bij vele Vlamingen en wat daar de gevolgen konden van zijn.

 “De Vlaamse collaborateurs waren overwegend zeer jonge mensen. Zij waren opgegroeid met de verhalen, en hadden de gevolgen gezien, van de manier waarop Vlaamse soldaten aan het IJzerfront vernederd en zelfs onnodig opgeofferd waren door ééntalig Frans sprekende officieren. De wijze waarop het Belgisch Establishment en de Kerk afgerekend hadden met Priester Daens, droegen ze vers in het geheugen. Bovendien stelden ze aan den lijve vast dat er voor een Vlaming nog altijd geen mogelijkheid bestond om te studeren in de eigen taal en dat zij in België nog altijd als tweederangsburgers behandeld werden. Velen droomden van een hereniging met Nederland binnen een “Groot Dietsland”.” aldus Aalstenaar Adriaensen.

Sociale aanklacht, verzacht met humor

“Omdat Ik Vlaming Ben” is een sociale aanklacht, weliswaar met humor verzacht. Het is een politiek manifest, geschreven met een gevoel van mededogen en in de wetenschap dat de ‘vijand’ in elk van ons loert. Maar het is vooral het ontroerende verhaal van Florine, die liefde, respect en identiteit zocht tijdens de helse jaren van de tweede wereldoorlog en lang daarna.

Eddy Adriaens werd in 1953 geboren te Aalst. Na zijn studies aan de Handelsschool te Aalst werkte hij 14 jaar bij lokale KMO’s als correspondent, directie-assistent en hoofd verkoopadministratie. Sinds 1986 werkt hij bij Belfius Bank. Eerder publiceerde hij Marleen, het dagboek van zijn apenjaren in de Handelsschool te Aalst, en Sarah en de Liefde, een verhalenbundel over de ervaringen van een tienermeisje, geschreven samen met mijn zus Marlies Adriaens en gepubliceerd onder het pseudoniem Nele Smit.

Beschikbaarheid

Het boek is in België uitgegeven in eigen beheer bij Peleman Industries, Puurs en kan besteld worden via de lokale boekhandel en de meeste webshops.

Meer
Lees meer...