8 interessante effecten die seks heeft op je brein

Wat seks met je lichaam doet, is wel duidelijk. Maar ook je grijze celletjes voelen de effecten… of zo blijkt toch na onderzoek waarbij personen masturberen terwijl ze aan een MRI-machine gekoppeld zijn. Zo beïnvloedt seks ook jouw hersenen. 

1. Het prikkelt het ‘beloningscentrum’, net zoals drugs en chocolade

Seks geeft ons een goed gevoel omdat het de neurotransmitter dopamine loslaat in ons bloed. Die dopamine activeert het beloningscentrum van de hersenen. Dopamine zorgt onder andere ook voor het high worden als je drugs neemt. Nog dingen die het beloningscentrum activeren: cafeïne, nicotine en chocolade. 

2. Al kan het ook leiden tot een down gevoel

De dopamine wordt gelost net na seks, maar een tijdje later is dat effect uitgewerkt. Voor één derde tot het punt dat ze zich een beetje down of bluesy beginnen te voelen. Hoe die ‘post sex blues’ ontstaat is niet bekend. Er zou een link kunnen zijn met gevoelens van spijt of de gevolgen van seks onder dwang of na overtuiging. 

3. Het kan depressies afweren

Toch als je seks hebt zonder condoom. Ook hier is er nog geen definitieve verklaring, maar onderzoekers denken dat enkele ingrediënten van sperma, zoals oestrogenen en prostaglandine, depressieve gevoelens tegengaan na opname door het lichaam. Voor wie niet in een relatie zit, is de bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten wellicht belangrijker dan het potentiële depressiewerende effect van vrijen zonder condoom. 

4. Het vermindert pijn

Zowel migraine, clusterhoofdpijn als de algemene pijngrens ondervinden positieve effecten van seks. Mogelijke verklaring: oxytocine, ‘het knuffelhormoon’, dat vrijkomt na onder andere seks en borstvoeding.

5. Minder praktisch: seks kan je geheugenverlies bezorgen

Het is zeldzaam, maar er bestaat zoiets als ‘global transient amnesia’: een plotse (maar gelukkig tijdelijke) aanval van geheugenverlies die niet kan toegeschreven worden aan een andere neurologische aandoening. 7 op 100.000 mensen krijgt ermee te maken, al wordt het wel niet altijd getriggerd door seks. Emotionele stress, pijn, een hoofdtrauma, een chrirugsche ingreep en springen in te warm of te koud water kunnen deze vorm van geheugenverlies ook opwekken. Het geheugenverlies duurt een paar minuten tot een paar uren en lijkt geen blijvende gevolgen te hebben.

6. Al zou het algemeen eerder het geheugen stimuleren

Voor de meerderheid van de bevolking heeft seks nog altijd eerder positieve effecten op het geheugen. Ten minste, als we een studie bij ratten kunnen veralgemenen. Ratten die twee weken lang elke dag seks hadden, ontwikkelden meer neuronen in de hippocampus, een belangrijk hersengebied voor het geheugen. Dit werd bevestigd door een studie bij muizen, maar een onderzoek bij mensen laat op zich wachten. 

7. Het kalmeert je

Wie net seks heeft gehad, reageert beter op stressvolle situaties zoals spreken in het openbaar. Hoe dat precies werkt? Seks verlaagt de bloeddruk. 

8. En maakt je slaperig

Mannen worden vaker slaperig van seks dan vrouwen, die dat maar al te goed weten als ze na de daad nog willen knuffelen… en eindigen met gesnurk in hun oor. De reden? De prefrontale cortex ontspant na ejaculatie. Tel daarbij serotinine (aka slaaphormoon) en oxytocine en je hebt een goede slaapcocktail. Bron: Health.com
Meer
Lees meer...