8 tips om last-minute nog een leuk kot te scoren

Je mag volgend academiejaar dan toch op kot gaan? Goed nieuws! Maar waar ga je nu nog een leuk kot vinden? Het is inmiddels al eind augustus. Geen nood, als je deze 8 tips volgt, zal je er wel snel een vinden.

1. Geen paniek, er zijn koten genoeg

Kotbazen zullen misschien het tegendeel beweren, maar er zijn zeker genoeg koten in de Vlaamse studentensteden. De afgelopen jaren kampte Leuven en Antwerpen steevast met een overschot aan koten. In 2016 stonden in beide steden een duizendtal koten leeg. In Brussel en Gent komen er elk jaar nieuwe koten bij. Zonder kot het academiejaar moeten starten is niet iets waar je je druk om moet maken, neem de tijd om verschillende koten te bezoeken en te vergelijken. Heb je een uniek kot gevonden dat perfect bij jou past, twijfelen dan niet te lang of vraag een optie zodat je rustig kan beslissen.

2. Wacht nog een week of twee

Wie nog even geduld heeft, wacht best tot na de herexamens om een kot te zoeken. Wanneer die gedaan zijn, vind je op de website van de onderwijsinstelling. In Leuven en Antwerpen loopt de 2e zit af op 9 september, in Gent op 16 september. De kans is groter om een kot te vinden na de herexamens. Studenten weten dan pas zeker of ze hun kot het jaar daarop ook nog nodig hebben. Een huisbaas moet dan vaak nog op het laatste moment een leeg kot zien te verhuren wat kan lijden tot een kleine prijsverlaging. Er is dan bovendien ook iets meer keuze dan voor de herexamens.

3. Zoek online

Er bestaan verschillende sites waar je koten op kan terugvinden: easykot.be, studentkotweb.be, kotzoeker.be, Kotagent (Gent), iKot (Antwerpen). Maak zeker een profiel aan op een of meerdere van zulke sites. Je kan je dan inschrijven voor nieuwsbrieven op maat van je zoekopdrachten en zoekopdrachten bewaren. Het is ook belangrijk om die websites meerdere keren per week te overlopen. Zeker na de herexamens wanneer er veel koten vrijkomen.

4. Klop eens aan bij de huisvesting van je Universiteit of Hogeschool

De meeste onderwijsinstellingen hebben een eigen huisvesting, waar ze altijd klaar staan om hun studenten te helpen met hun zoektocht naar een kot. Bij de huisvesting hebben ze vaak een lijst van erkende kotbazen die te vertrouwen zijn. Als je niet zeker bent of je toekomstige huisbaas te vertrouwen is, kan je dat daar navragen. Bij de huisvesting helpen ze studenten niet allen op weg naar een Home, maar ook naar particuliere koten. Zo heeft de KULeuven een eigen ‘kotwijzer’ om particuliere koten te vinden.
Screenshot Kotwijzer

5. Kijk eens op Facebook

Op Facebook zijn er een heleboel gesloten groepen met titels als “Te huur; kot in gent” “Kot in Antwerpen”, “Brussels Rooms and flats to rent” of “Te huur: kot in Leuven“. Zulke groepen hebben duizenden leden en er komen elke dag nieuwe zoekertjes online. Facebook is een snelle manier om een kot te vinden, je hoeft niet langs een tussenpersoon of makelaar te gaan maar contacteert rechtstreeks de huurbaas. Vaak kan je ook al op Facebook zien hoe populair een kot is en hoe groot of klein de kans is dat het kot dat van jou kan zijn.
Facebook
Facebook

6. Plaats een zoekertje

Je kan niet alleen zoeken naar koten, je kan de koten ook tot bij jou laten komen door een advertentie te plaatsen. Wees kort en duidelijk. Vermeld zeker de maximumprijs die je wilt betalen, het type kamer dat je wilt, de regio waar je je kot wilt, of de badkamer en keuken gedeeld mag zijn en hoelang je zou willen huren (12 maanden of 9 maanden). Plaats je je advertentie op Facebook, let er dan op dat potentiële verhuurders je een berichtverzoek kunnen sturen waar je misschien geen melding van krijgt. Vergeet dus niet je messenger te controleren.

7. Gebruik mond-tot-mondreclame

Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je een kot aan het zoeken bent. Je zal er van versteld staan hoe sterk een netwerk kan zijn. Vrienden van vrienden zitten misschien zelf op een kot waar een kamer vrijkomt. Als je al iemand kent die een kot heeft, dan kan je ook de contactgegevens van de kotbaas vragen, die verhuurt misschien meerdere koten.

8. Op de oldskool-manier

Wandel eens rond door de studentenbuurten van de stad. Sommige kotbazen hangen nog steeds oranje TE HUUR-bordjes aan hun raam. Op die manier leer je de buurt ook al meteen kennen. Het is bovendien ook belangrijk dat je weet in wat voor buurt je terecht zal komen voor het komende academiejaar. En door zelf op stap te gaan, leer je die buurt al wat beter kennen dan via Google Streetview.