8 vragen voor Jasper Steverlinck en Helmut Lotti over Liefde voor Muziek: “Jasper is de beste zanger van België”

8 vragen voor Jasper Steverlinck en Helmut Lotti over Liefde voor Muziek: “Jasper is de beste zanger van België”

Vanavond begint het nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek. Het VTM-programma wist weer erg uiteenlopende muzikale talenten te strikken. Niels Destadsbader, Jasper Steverlinck, Sharon den Adel, K’s Choice, Silvy De Bie, Helmut Lotti en Coco Jr. maken een bijzondere cover van elkaars liedjes. Wij schotelden de artiesten een paar vragen voor over wat we mogen verwachten en over hun eigen muzikale smaak. Als laatste komen Jasper Steverlinck en Helmut Lotti aan het woord.

Jasper Steverlinck is misschien wel het meest onderschatte talent in de Vlaamse muziekwereld. Hij weet telkens opnieuw te ontroeren en te overtuigen. Hij zou wel eens de grootste ster van dit seizoen kunnen worden. Ook Sharon Den Adel maakte al duidelijk dat ze Jasper een ongelooflijk talent vindt en dat hij het verdiend om wereldwijd een doorbraak te maken. Voor Helmut Lotti is dat succes in het buitenland vroeger al gebeurd. Hij schitterde vooral met eigen versies van bekende liedjes. Dus Liefde voor Muziek is hem op het lijf geschreven!
VTM

1. Hoe was de ervaring om aan Liefde voor Muziek deel te nemen?

JASPER: “Het klinkt als een cliché om te zeggen dat het tof was, maar het was ook heel tof. Ik wilde mij geen idee vormen van hoe het zou gaan. En iedereen is er zo ingestapt. Iedereen wilde zichzelf zijn en zich tonen, niemand is in een hoekje gekropen. In een groep nemen mensen soms een afwachtende houding aan, maar dat was totaal niet zo.”

HELMUT: “Het is tof om in het repertoire van een andere artiest te mogen duiken. Ik heb bijna nooit iets anders gedaan, hé. Ik heb genoeg eigen nummers geschreven ook, maar ik ben populair geworden met het werk van een ander. Dus daar was ik nu wel een beetje bang voor. Mijn truc is altijd het grote orkest geweest en dat had ik hier niet. Er was natuurlijk een fantastische band, maar voor mij was dat toch anders dan anders.”

VTM

2. Was het een eer toen ze je vroegen?

JASPER: “Ze hadden het mij al een paar keer gevraagd. Het eerste jaar had ik het programma minder gevolgd, en daarna kwam het mij niet uit. Ik zat vaak in Engeland te werken. Ik had deze keer al zelf zin gekregen om mee te doen voor ze mij gevraagd hebben. Ik vind dat er wat minder grenzen in de muziek zouden moeten zijn. Ik zeg dat soms zelfs in het buitenland, dat het jammer is dat we van elkaar niet zoveel mogelijk kunnen leren. Ook van mensen in een ander genre. Dus als ik de kans kreeg om dat met Liefde voor Muziek te doen, dan twijfelde ik niet.”

VTM
HELMUT: “Toen ik het programma de eerste keer zag, wou ik al meedoen. Dus ik ben heel blij dat ze mij gevraagd hebben. Mensen leren je kennen, maar tegelijkertijd gaat het ook over je muziek. Je kan al eens een langer nummer brengen. Je kan echt laten zien wie je bent.”

3. Met het repertoire van welke collega-artiest had je de meeste moeite?

JASPER: “Niels. Ik had eigenlijk een nummer van hem gevonden dat ik heel gemakkelijk kon doen, maar iemand anders had dat al gekozen. En dan had ik ineens moeite om een ander nummer te vinden. Misschien liggen we wel het verst van elkaar.”

“Je zou eerder denken dat Within Temptation het moeilijkst is. Maar je kan die muziek wel heel snel uit het metalgenre halen, en dan nog zijn dat goede songs met veel melodie. En melodie is altijd dankbaar. Al is dat bij mij ook wel zo. Er was een nummer van Arid waarvan ik tegen Niels had gezegd dat hij het zeker moest doen, omdat ik meteen aan hem moest denken. Maar hij heeft het uiteindelijk niet gedaan.”

HELMUT: “Sharon was niet gemakkelijk, want Within Temptation is symfonische hardrock en dat is nogal wat noise waar je doorheen moet. Ik heb die nummers echt proberen uitkleden. En ik heb zo toch iets heel moois gevonden waar ik trots op ben. K’s Choice vond ik ook niet simpel. Ik was via YouTube aan het rondkijken en ik had wel wat nummers in gedachten, maar plots vond ik een liedje waarvan ik na 15 seconden al zat te janken achter mijn laptop. En toen wist ik het!”

VTM

4. Wie heeft je het meest verrast?

JASPER: “Silvy heeft me wel heel erg verrast omdat ze ook andere dingen doet dan hoe je haar kent. En dan hoor je haar stem sneller op een andere manier. Het is wel leuk dat dit ook in haar zit.”

HELMUT: “Silvy, omdat ze zoveel kan. Ze doet verschillende dingen en ze zingt haarfijn. En ook door Coco was ik verrast, omdat hij elk nummer inhoudelijk zijn eigen dimensie meegeeft. Als Coco iets zong, dan kwam dat altijd binnen. Ik vind het belangrijk dat je niet naar de tekst moet luisteren, maar dat die tekst naar jou komt. En verder? Jasper is de beste zanger van België, maar dat wist ik al.”

VTM

5. Stel dat je zelf een ideale Liefde voor Muziek mag samenstellen, met welke artiesten wil je dan zeker deelnemen?

JASPER: “Ik bewonder Stromae echt wel, omdat ik zeker weet dat hij met elk ding iets fantastisch zou kunnen doen. Er zijn natuurlijk al veel mensen dood. Ik ben altijd een superfan van Nina Simone geweest. Maar zelfs iemand zoals Bob Marley, een ander genre, mag erbij.”

HELMUT: “Met Ruben Block van Triggerfinger. En met Daan. En Trixie Whitley.”

Getty

6. Heb je een soort guilty pleasure in de muziek?

JASPER: “Ik denk dat mensen niet meteen zullen verwachten dat ik naar Whitney Houston luister, maar ik vind dat een geweldige zangeres. Ik heb hetzelfde met George Michael, die ik enorm bewonder als zanger en als songwriter, maar ik vond zijn platen soms iets te gladjes klinken.”

HELMUT: “Ik hou van foute disco. Village People met ‘Y.M.C.A.’, Donna Summer, ‘Born To Be Alive’, … dat soort dansmuziek vind ik geweldig. Maar nee hoor, er komt echt geen Helmut Lotti goes disco.” (lacht)

Getty

7. Was Liefde voor Muziek een emotionele ervaring?

JASPER: “Ik ben eerder heel vrolijk geworden van het feit dat mensen mijn muziek gecoverd hebben. Het gekke is dat ik zelf heel hard met emoties werk in muziek, maar iemand ben die niet snel huilt.”

HELMUT: “Ja, ik was emotioneel. In mijn eigen aflevering hebben bepaalde mensen me hard verrast.”

8. Dit programma is voor veel artiesten een boost. Wat mogen we van jou de komende maanden verwachten?

JASPER: “Ik hoop eigenlijk dat ik de liedjes uit Liefde voor Muziek echt nog eens live kan brengen voor mensen. Het zou fijn zijn als ik eens een nieuw publiek kan aanboren. Sommige jonge mensen kenden mij wel als coach van The Voice, maar ze kenden mijn repertoire niet. En nu maak ik iets anders, een nieuwe stap in mijn solocarrière. Ik hou van verschillende stijlen, ook in mijn platen, dat is misschien de link met Liefde voor Muziek. Als soloartiest heb je meer vrijheid.”

“Het doet me wel echt iets als anderen zeggen dat ze me goed vinden. Vooral omdat ik weet dat het spontaan is. Ik kende Sharon voordien niet, en dan is dat nog leuker als zij zoiets zegt.”

“Ik heb natuurlijk altijd ambities, maar ik hoef geen Lady Gaga-achtige bekendheid te worden. Dat is niet wat ik nastreef. Maar als ik hier tweeduizend mensen naar mijn show kan doen komen, dan kan dat in Frankrijk, Duitsland of Amerika ook. En dat zou ik wel eens willen doen, gewoon omdat dat een enorme ervaring moet zijn. Die ambitie heb ik nog altijd.”

VTM

HELMUT: “Ik heb sowieso concerten in Charleroi, Helsinki en Luxemburg op de planning staan, maar daar heb je met Liefde voor Muziek niets aan. En in Vlaanderen heb ik dit najaar een aantal concerten: in Hasselt, Gent, Oostende, Brussel en Antwerpen. Het zou inderdaad wel eens kunnen dat dit geen slechte reclame is. (lacht)

“Ik wil eigenlijk nog vanalles doen. Ik hou van verrassende dingen. Zo zou ik wel eens een countryplaat willen maken. En ook eens echte jazz, geen swing, maar meer Chet Baker-toestanden.”

VTM

Gesponsorde artikelen