82 vrouwen protesteren in Cannes tegen ongelijkheid in de filmwereld

82 vrouwen protesteren in Cannes tegen ongelijkheid in de filmwereld

Precies 82 vrouwen hebben geprotesteerd tegen ongelijkheid op het filmfestival in Cannes. Het aantal vrouwen verwijst naar het aantal films gemaakt door vrouwen die vertoond zijn geweest. Te weinig in vergelijking met de het aantal van de mannen, klinkt het. 

Juryvoorzitter en gewaardeerde actrice Cate Blanchett nam deel aan het protest tegen de ongelijkheid met juryleden Ava DuVernay, Kristen Stewart, Léa Seydoux en Khadja Nin. Samen stapten ze in stilte naar de trappen van het Palais des Festival. De beruchte vrouwen werden op hun beurt vergezeld door Palme d’Or-winnaar Agnès Varda, Wonder Woman-regisseur Patty Jenkins en actrices Marion Cotillard, Salma Hayek en Sofia Boutella.

Te weinig vrouwelijke regisseurs erkend

Maar in totaal waren ze met 82 en dat is een bewuste keuze. “Sinds 1966 werden er in Cannes 82 films vertoond waarvoor een vrouw achter de camera stond,” zei Blanchett in een speech. “Ter vergelijking hebben 1.688 mannelijke regisseurs reeds deze trappen beklommen.” Ze benadrukt dat vrouwen geen minderheid zijn in de wereld. Ondertussen las actrice Agnès Varda de speech voor in het Frans.

“We verwachten van onze organisaties dat ze voor gelijkheid, transparantie en een veilige werkomgeving zorgen. We verwachten van onze overheden dat ze de wetten van gelijke verloning en tewerkstelling handhaven. We verwachten van onze werkomgeving dat ze divers en gelijk is, zodat ze zo goed mogelijk de wereld weergeeft waarin we leven en waarin we allemaal voor of achter de camera kunnen staan.” De timing van de vrouwen was perfect. De Franse dramafilm van de avond, Girls of the Sun, heeft niet alleen een vrouwelijke regisseur maar ook een commando-eenheid van vrouwelijke jagers in Koerdistan.

Filmfestival Cannes: prestigieuze plaats

Het filmfestival van Cannes is het bekendste internationale filmfestival. Dit jaar vindt de 71ste editie plaats. Sinds 1946 wordt het elk jaar in het Palais des Festivals et des Congrès op de La Croisette gehouden. Het is een ontmoetingsplaats voor verschillende filmsterren en een perfecte gelegenheid voor filmproducenten om hun nieuwste werk voor te stellen. De meest prestigieuze prijs waarvoor gestreden wordt is de Palme d’Or (Gouden Palm).

Gesponsorde artikelen