9.000 km tussen haaien in koud water: Fransman is Stille Oceaan aan het overzwemmen

9.000 km tussen haaien in koud water: Fransman is Stille Oceaan aan het overzwemmen

In 1998 zwom Ben Lecomte als eerste persoon ooit de Atlantische Oceaan over, zo’n 6.400 km. Toen hij na 73 dagen de Franse kust bereikte waren zijn eerste woorden: “nooit meer”. Nu, op zijn 51ste is hij begonnen aan een onwaarschijnlijke, nieuwe uitdaging: de Pacific overzwemmen van Japan naar San Francisco. 9.000 km ver.

De 51-jarige Fransman die tegenwoordig in de VS woont, heeft zich zes jaar lang voorbereid op de challenge. In acht uur per dag, zes maanden lang, zal hij proberen van Japan naar San Francisco te zwemmen.

Onderweg kan hij te maken krijgen met haaien, stormen, kwallen en extreem lage watertemperaturen. Daarom heeft Lecomte zich de afgelopen zes jaar voorbereid door dagelijks uren in open water te zwemmen. Daarnaast heeft hij ook oefeningen voor visualisatie en dissociatie gedaan.

Schema

Lecomte zal acht uur per dag zwemmen. De rest van de tijd zal hij slapen op een volgboot. Die is vertrokken met 2,8 ton aan eten en drinken. De Fransman zal naar verwachting 8.000 calorieën per dag verbranden. “Het moeilijkste wordt dat ik elke ochtend weer terug het water in moet”, zei hij voor zijn vertrek.

“Het gaat erom dat ik mijn gedachten onder controle hou. Ik heb een schema waarin staat waar ik tijdens die acht uur zwemmen aan moet denken. Ik zal bijvoorbeeld denken aan een familieverjaardag en de truc is dan om al je zintuigen daarbij te betrekken, dus ik probeer me te bedenken hoe de wind en de zon voelden en hoe het rook.”

Nog niet eerder zwom iemand de Stille Oceaan over, dus mocht het Lecomte lukken dan zal hij wederom een wereldrecord op zich vestigen.

Witte haaien en vuilnisbelt

Lecomte moet door een gebied zwemmen dat ligt op de migratieroute van onder meer witte haaien. “In de Atlantische Oceaan zwom ik vijf dagen met een haai achter me aan, de vin cirkelde rond me”, herinnert Lecomte zich. Kwallen worden ook een probleem. Vorige keer kwamen die in zijn snorkel terecht en werd hij regelmatig gestoken.

Maar volgens Lecomye is het ergste zwemmen in koud water en zwemmen met spierpijn. Een deel van zijn angstaanjagende zwemtocht voert hem door de Great Pacific garbage patch, een drijvende vuilnisbelt zo groot als Spanje en Frankrijk samen waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven.

Je kan Lecomte, die zwemt met een tracker, “live” volgen op zijn website.

Gesponsorde artikelen