9 acteurs die verdienstelijke regisseurs werden

Vanaf vandaag kan je gaan kijken naar Lost River en daarbij gaat er meer aandacht naar wie er achter de camera stond dan naar de film zelf. Lost River is namelijk het regiedebuut van een zekere Ryan Gosling. Hij is het meest recente voorbeeld van een steeds langer rijtje van grote namen uit de acteerwereld die zelf aan het regisseren slaan. Vaak met succes. Opvallend is ook dat de projecten vaak politiek getint zijn of een problematiek op de kaart proberen zetten. Een overzicht.

1. Ryan Gosling

Met een op moment van schrijven voorlopige score van 6,4 op IMDB kunnen we niet zeggen dat de verwachtingen voor Lost River hooggespannen zijn, maar het is wel een eerste wapenfeit van Ryan Gosling als regisseur. Vorig jaar ging de film in première op het filmfestival van Cannes waar de film ook op voornamelijk negatieve reacties kon rekenen.

De film, met de rondborstige roodharige Christina Hendricks uit Mad Men in de hoofdrol, zou te donker en te metafysisch zijn. De plot klinkt dan ook ietwat apart: Hendricks speelt een moeder van twee kinderen die in een donkere onderwereld terecht komt. Haar zoon Bones vindt een geheime weg naar een onderwaterstad en probeert zijn gezin van de ondergang te redden. Het universum van de film doet denken aan een wereld die uit de koker van Nicolas Winding Refn had kunnen komen. Het is bekend dat de Deense cultregisseur en Gosling dikke vriendjes zijn, de twee maakten samen ook al Drive (2011) en Only God Forgives (2013). Dat Christina Hendricks de hoofdrol speelt in de volgende film van de Deen, The Neon Demon (2016), zal dan ook geen toeval zijn.

2. Ben Affleck

Affleck heeft aan geloofwaardigheid bij de critici gewonnen door te gaan regisseren. Curieus is ook dat hij al wel een Oscar won voor Scenario (voor Good Will Hunting in 1998) en voor Beste Film (voor Argo in 2013), maar nog nooit voor zijn acteerprestaties.De Oscar voor Good Will Hunting deelde Affleck met zijn goede vriend Matt Damon, de Oscar voor Argo deelde hij met zijn goede vriend George Clooney, die producent van dienst was en ook nog in deze lijst aan bod zal komen. Sinds Gone Baby Gone (2007) heeft Ben Affleck al drie films geregisseerd die allemaal goed zijn onthaald. Een vierde wordt voorbereid voor een release in het najaar van 2016: Live By Night wordt een misdaaddrama gesitueerd in het tijdperk van de Drooglegging in de het Amerika van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

3. George Clooney

Goeie vriend van Ben Affleck, maar George is wel enkele jaren eerder beginnen regisseren. Ondertussen heeft hij al een handvol films op zijn naam staan waarvan de meest recente, The Monuments Men (2014), de meest vergruisde was. Zijn grootste succes als regisseur was Good Night And Good Luck (2005) dat genomineerd werd voor zes Oscars.

4. Clint Eastwood

Clint Eastwood is altijd al een harde werker geweest en naast de wel zeer uitgebreide lijst van films waarin de 85-jarige al geacteerd heeft hij ondertussen ook al zo’n 25 films geregisseerd. Hoewel Eastwood al in 1971 zijn regiedebuut maakte, duurde het tot met Unforgiven in 1992 voor hij de wereld kon verbazen van achter de camera. Voor deze film won hij vier Oscars, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie, een kunstje dat hij in 2005 nog eens overdeed met Million Dollar Baby. Dit jaar kwam zijn meest recente film in de zalen, American Sniper. De film deed heel wat stof opwaaien omdat hij de oorlogsdaden van Amerika’s meest doeltreffende sluipschutter zou ophemelen. Politiek gevoelig of niet, feit is dat American Sniper een immens kassucces was in Amerika waar hij meer dan een half miljard dollar opbracht.

5. Angelina Jolie

Ook zij speelde ooit de hoofdrol in een film van Clint Eastwood (Changeling, 2008), maar tegenwoordig wil Angelina Jolie zich vooral laten gelden als sociaal bewogen regisseur. Haar meest recente film Unbroken was een heus oorlogs- en overlevingsepos en intussen heeft ze bijna By The Sea afgewerkt, een romantisch drama waarin Angelina Jolie én Brad Pitt ook tezamen te zien zullen zijn, iets dat ze niet meer gedaan hebben sinds Mr. & Mrs. Smith uit 2005. De film wordt nog dit jaar in de zalen verwacht. Ondertussen werkt Jolie ook nog aan Africa (2016), een film die de problematiek van de ivoorstroperij aan de kaak wil stellen. Ook in deze film zal haar echtgenoot aantreden.

6. Sean Penn

De 54-jarige Sean Penn doet het sowieso wat rustiger aan de laatste tijd, ook als acteur. 2015 wordt nog eens een boerenjaar voor fans van Penn, want dan is hij nog eens te zien als acteur (in The Gunman die te zien is vanaf 24 juni) én als regisseur. Dit jaar nog wordt The Last Face in de zalen verwacht, een film binnen de wereld van de ontwikkelingshulp. Maar eeuwige roem zal Penn vooral ten dele vallen voor zijn verfilming van Into The Wild, het levensverhaal van Chris McCandless, de jongeman die de wereld achter zich laat en op zijn eentje naar Alaska trekt. Onlangs was nog in Reizen Waes te zien hoe dit verhaal tot op heden vele mensen blijft begeesteren.

7. Jodie Foster

Jodie Foster blijft voorlopig bekender als actrice dan als regisseur. Haar bekendste film tot nu toe is The Beaver (2011) over een getroebleerde depressieve man die bij wijze van herstel communiceert met een handpop.

Foster filmt momenteel Money Monster, een film waarvoor de verwachtingen hooggespannen zijn. In Money Monster wordt een soort Paul D’Hoore gegijzeld na een slechte beurstip in zijn televisieshow. Foster heeft een indrukwekkende cast bij elkaar gekregen voor deze film. De opkomende Ierse acteur Jack O’Connell speelt de geruïneerde gijzelnemer en zal te zien zijn naast schoon volk als Julia Roberts, George Clooney en Dominic West (alias McNulthy uit The Wire).

Overigens: Jodie Foster is ook een graag geziene gaste bij Netflix bij wie ze al twee afleveringen van Orange Is The New Black, een aflevering House Of Cards en een aflevering van Black Mirror regisseerde. (Bekijk hier onze top 19 van alle afleveringen van Black Mirror.)

8. Ron Howard

Het buitenbeentje in deze lijst. Wie een kijkje gaat namen op IMDB ziet maar liefst 80 vernoemingen staan bij Ron Howard als acteur. Opvallend: de eerste keer was in 1956 toen Howard twee jaar oud was. Kleine dingetjes op televisie, televisiefilms en voice-overs, blijken het grootste deel van zijn carrière als acteur uit te maken. We kunnen dus gerust stellen dat er aan Ron Howard geen groot acteur verloren is gegaan. Als regisseur daarentegen heeft hij al succesfilms als Apollo 13 (1995), A Beautiful Mind (2001), Cinderella Man (2005), The Da Vinci Code en Angels & Demons (2006 en 2009), Frost/Nixon (2008) en Rush (2013) op zijn cv staan. Zijn volgende film In The Heart Of The Sea wordt nog dit jaar in de zalen verwacht.

9. Filip Peeters

Eentje van bij ons. Hierboven is het ook al wel gebleken, maar als een acteur zijn debuutfilm wil gaan maken als regisseur kan het handig zijn om een uitgebreid adressenboekje te hebben. Filip Peeters heeft net zijn eerste film Wat Mannen Willen ingeblikt en heeft hiervoor alvast zijn adressenboekje opgen geslagen. Jonas Van Geel, Adriaan Van den Hoof, Tom Audenaert, Gène Bervoets, Louis Talpe, Ben Segers, Evelien Bosmans, Ruth Bequart en Nathalie Meskens zullen allen te zien zijn in deze film over zes mannen die op zoek zijn naar geluk in de liefde. KFD brengt de film in het najaar van 2015 in de zalen.

Meer
Lees meer...