9 dingen die fout lopen zonder vrijwilligers

9 dingen die fout lopen zonder vrijwilligers

5 december is het internationale dag van de vrijwilliger. Het moment om eens te kijken wat er zou gebeuren als er geen vrijwilligers waren.

1. Extra werkdruk

Giphy

Vrijwilligers nemen 4,1% van betaald werk over, dat zijn 130.000 voltijdse werkkrachten die ineens wegvallen! Bijgevolg: iedereen meer werken, langer werken, meer stress en burn-outs.

2. Alles wordt duurder

Zonder de hulp van vrijwilligers moeten veel diensten extra personeel aannemen, en betalen. Dit wordt doorgerekend aan de klant en dus zullen we waarschijnlijk voor veel diensten (meer) moeten betalen vb. jeugdbewegingen, verenigingsleven,…

3. Je wordt minder gezond

Vrijwilligerswerk is goed voor jouw gezondheid. Vrijwilligers leven langer en met een betere levenskwaliteit. Ze hebben minder stress, vertonen minder depressies, hebben meer levenslust en een verbeterd welzijn.

4. Zorginstellingen, sportverenigingen, socio-culturele verenigingen … liggen plat

13,9% van de Vlamingen is vrijwilliger in verschillende sectoren. Van sport, jeugdwerk, culturele en sociale verenigingen tot gezondheidszorg, allemaal draaien zij (gedeeltelijk) door het vrijwillig engagement van duizenden Vlamingen.

5. Verlies aan competenties

Vrijwilligers leren veel door hun vrijwilligerswerk. Ze ontwikkelen competenties die kunnen bijdragen tot hun persoonlijke ontwikkeling. Ook voor hun professionele carrière kunnen deze verworven vaardigheden van pas komen.

6. Meer eenzaamheid

Dankzij vrijwilligerswerk leer je meer nieuwe mensen kennen. Daarnaast zetten veel vrijwilligers zich in om mensen in eenzaamheid op te zoeken. Twee keer minder eenzaamheid dus!

7. Het leven wordt saaier

Vrijwilligerswerk is plezant. Actief zijn als vrijwilliger is dan ook voor de meeste mensen een aangename manier om hun tijd door te brengen. Zonder vrijwilligerswerk ziet je leven er een pak grijzer uit.

8. Iedereen voor zich

Iets goed doen werkt aanstekelijk. Vrijwilligerswerk creëert een warme samenleving waarin altruïsme, solidariteit en verbondenheid belangrijker worden. Cumbaya!

9. De overheid walst over je heen

Vrijwilligers zijn niet alleen geitenwollen sokkendragers. Toch blijft vrijwilligerswerk een belangrijk middel om je eigen waarden en normen te verdedigen en sociale actie te ondernemen.

Dankjewel vrijwilligers! Jullie maken van onze samenleving een mooiere plek op aarde.

Weet je nog niet welk type vrijwilligerswerk het best bij jou past? Ontdek of jij een sociaal beestje, een creatieveling, een vlotte babbelaar of eerder een pietje precies bent. Doe de test op www.socmut.be/testvrijwilliger en achterhaal welk type vrijwilliger jij bent.

Meer info: www.facebook.com/vrijwilligersinactie

Gesponsorde artikelen