9 dingen die je nooit mag zeggen tegen een leerkracht

9 dingen die je nooit mag zeggen tegen een leerkracht

Moeilijk lijkt het niet altijd, kinderen het alfabet of geschiedenis leren. Maar laat dat nu net een van de zinnetjes zijn die je nooit tegen een leerkracht mag zeggen. Wij zetten ze op een rij, zodat je nooit meer een leraar tegen jou in het harnas jaagt.

1. Heb jij nu weer vakantie?

giphy.com

De vele vakanties, inclusief twee maanden vrijaf in de zomer, zijn inderdaad een mooi voordeel van de job. Maar je mag niet vergeten dat veel leraren ook ’s avonds, in het weekend én in de vakanties bezig zijn met voorbereidingen en verbeteren. Of, zoals ze het zelf zeggen: leerkrachten hebben geen vakantie, ze nemen hun overuren op.

2. Als je beter plant, hoef je thuis geen schoolwerk meer te doen.

giphy.com
Veel mensen vinden dat leerkrachten dan maar beter moeten leren plannen, zodat ze het schoolwerk niet mee naar huis moeten nemen. Verbeteren en voorbereiden terwijl de kinderen zelfstandig bezig zijn, misschien? Vergeet het: ze moeten voortdurend extra uitleg krijgen en bijgestuurd worden.

3. Zo moeilijk kan het toch niet zijn.

giphy.com
Vooral kleuterjuffen krijgen dit zinnetje wel eens te horen. Een beetje zingen, dansen en spelen met de kindjes, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Vergeet niet dat ook die liedjes en spelletjes bedoeld zijn om kinderen iets bij te brengen. Veel leerkrachten zullen je graag uitdagen om het zelf te proberen.

4. Je mag niet zo streng zijn, het zijn nog maar kinderen.

giphy.com

Regels zijn belangrijk, niet alleen voor de leerkrachten zelf, maar ook om de kinderen een houvast te bieden. Ze moeten leren wat kan en wat niet past in de klas. Streng zijn is daarom af en toe noodzakelijk, maar leerkrachten maken minstens evenveel tijd voor lachen en plezier.

5. Waarom geef je zoveel opdrachten en zo weinig punten?

giphy.com
Omdat dat nodig is om kinderen iets bij te leren, zelfstandig te laten werken en voor te bereiden op het latere leven. En omdat het hun job is, natuurlijk.

6. Vreemd dat je zelf nog geen kinderen hebt.

giphy.com
Zo raar is dat niet, want de relatie tussen een ouder en een kind is helemaal niet dezelfde als die tussen een leerkracht en een kind. Bovendien willen leerkrachten ook wel wat van het leven genieten voor ze beginnen aan kinderen, geloof het of niet.

7. Zou je niet liever een succesvolle carrière hebben?

giphy.com

Leerkrachten spelen een grote rol in het leven van de kinderen in hun klas én leren hen elke dag iets bij. Bestaat er een job die je nog meer voldoening kan geven?

8. Ik betaal belastingen, dus eigenlijk werk jij voor mij.

giphy.com

Als je denkt dat je daarom mag bepalen hoe leerkrachten hun job doen, heb je het helemaal mis. Plus: tegen een agent of bibliotheekmedewerker zeg je dat toch ook niet? En leerkrachten betalen toch ook belastingen?

9. Als ik later wil uitbollen, ga ik misschien ook lesgeven.

giphy.com
Alsof het een of andere hobby is? Niet dus. Lesgeven is echt moeilijker dan je denkt. Punt.

Gesponsorde artikelen