9-jarige die wegliep uit asielcentrum eindelijk teruggevonden, Theo Francken (N-VA) vergadert met z’n dienst: “Dit moet beter”

9-jarige die wegliep uit asielcentrum eindelijk teruggevonden, Theo Francken (N-VA) vergadert met z’n dienst: “Dit moet beter”

Een heel weekend duurde het debacle: een 9-jarige werd vrijdag alleen gelaten door een ambtenaar toen hij z’n lunchpauze had, en verdween uit lokalen van de Dienst Vreemdelingenzaken. Maar nog erger: de politie en Child Focus werden veel te laat ingelicht. De jongen is nu terecht. Voor staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wacht een harde analyse om te zien wat is mis gegaan. “Dit moet beter”, zegt hij zelf.

Vrijdagmiddag gebeurde een klein drama bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Een Marokkaanse jongen van negen was plots niet meer te vinden. Hij was bij de dienst voor registratie, en een ambtenaar die zijn dossier deed, liet de jongen alleen tijdens de lunchpauze. En plots was die jongen weg.

Ondertussen tweet Child Focus dat Brahim Bakali terug gevonden is en veilig en wel is. Meer dan 48 uur verdween hij dus uiteindelijk.

“Iedereen zat wat naar elkaar te kijken”

En daar wringt vooral het schoentje: de procedures werden echt niet nageleefd in deze zaak. Want de Dienst Vreemdelingenzaken verwittigde de politie of Child focus en zelfs de Dienst Voogdij, die voor het kind moest zorgen, gewoon niet op tijd. Pijnlijk was de commentaar van Freddy Roosemont, de directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken bij de VRT: “Iedereen hier zat wat naar elkaar te kijken, en dacht dat de andere wel zou bellen, waardoor uiteindelijk niemand Child Focus of de politie op de hoogte heeft gebracht. Maar dat kan natuurlijk niet.”

Niet-begeide minderjarige migranten die verdwijnen is een serieus probleem. Jaarlijks gaat het om meer dan honderd gevallen in BelgiĆ«, over heel Europa lopen die cijfers over de 10.000 verdwijningen. Hoe dan ook is elke verdwijning van een kind onder de 13 jaar automatisch “onrustwekkend”. Maar heel het apparaat kwam dus veel te traag op gang deze keer, bij de verdwijning van Brahim Bakali.

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontkende niet dat er fouten zijn gemaakt. “Dit moet beter”, laat hij via Twitter weten. Hij zit vanmorgen samen met de bazen van de Dienst Vreemdelingenzaker en Fedasil om de analyse te maken, en de aanpak te verbeteren.

Gesponsorde artikelen