Left Right
scrollTop top

9 manieren om kijken naar het Eurovisiesongfestival draaglijk te maken


9 manieren om kijken naar het Eurovisiesongfestival draaglijk te maken

Kijken naar het Eurovisiesongfestival is een traditie die in veel families overeind blijft. Voor wie er niet aan kan (of wil) ontsnappen: zo maak je het kijken draaglijk. Doenbaar. Enfin, overleefbaar.

We overdrijven? Het gaat om 26 nummers, bijna dubbel zoveel als in de halve finales (15 en 16 respectievelijk). Zelfs met het opgevoerde tempo zullen de liedjes alleen al enkele uren in beslag nemen, om over de puntentelling maar te zwijgen. Eén rekent op drie uur en een kwartier. En dan zijn het nog liedjes die je zelden of nooit hebt gehoord: onbekend maakt onbemind. Om het af te werken, is er de commentaar, die de facto overbodig is. Waarom dan toch kijken? Omdat het traditie is, tiens. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet wat kan opleuken natuurlijk… 

1. Gebruik Twitter

Love it or hate it, maar Twitter is voor grote evenementen een bron van plezier en vermaak. Lees de grappigste tweets voor of post je meest gevatte (of flauwe) opmerkingen gewoon zelf. Pret verzekerd. 

Een Twitterleek? Volg een of meerdere hashtags om de tweets over Eurovisie te vinden. Consensus is er helaas niet, wat resulteert in een wildgroei aan hashtags zoals #ESF14, #eurovisie of #eurovisiesongfestival voor Nederlandstalige tweets, #eurovisionsongcontest2014 of kortweg #eurovision en #joinus voor wie ook wil weten wat de rest van de wereld denkt. De officiële Twitteraccount is @Eurovision.

2. Maak er een drankspelletje van

Niet geschikt als er min 16-jarigen mogen meekijken naar Het Grote Eurovisiesongfestival, maar wel verleidelijk. Zeker als je kijkt met vrienden. Kies enkele specifieke woorden (love, without, world) en drink elke keer je ze hoort. We staan niet in voor de gevolgen. Kies een BOB, als je daarna nog naar huis moet en het is niet op wandel-, euh, kruipafstand. 

3. Eurobingo

Het vergt iets meer voorbereiding, maar waarom geen Eurosongbingo spelen? Maak een kaart (of gebruik deze voorbeelden) met 16 of 25 termen of woorden die zullen gebruikt worden in de liedjes/omschrijvingen/commentaar – wie ze het eerst allemaal kan aankruisen, wint. Wat? Kan je zelf beslissen. Een kus van Conchita Wurst, misschien?

4. Gebruik het als achtergrond

Wie zegt dat je actief moet kijken en luisteren? Speel ondertussen een (of meerdere) gezelschapspelen – ook daar heb je vaak tijd te doden, en dan kan je zien hoe dat hamsterrad van Oekraïne precies werkt. Strijken kan ook perfect, net als de living herschilderen, elkaars nagels lakken of Candy Crush spelen. 

5. Voorspel de top-5

Dat maakt vooral de puntentelling iets spannender. 

6. Voorspel wie (hoeveel) punten gaat geven aan wie

Uit onderzoek blijkt dat de stemming wel degelijk politiek getint is (en ja, wij zijn ook schuldig). Dat maakt voorspellen wie voor wie stemt (of niet stemt) niet minder gemakkelijk, aangezien elk deelnemend land (ja, ook wij!) 10 liedjes mag belonen. Bonuspunten voor wie het juiste puntenaantal raadt en niet vergeten: landen mogen niet voor zichzelf stemmen.

7. Leer iets bij

Haal Wikipedia boven en verbaas vriend en vijand met nuttige en nutteloze weetjes over het land, de artiesten of het Eurovisiesongfestival. 

8. Ga ongeneerd uit de bol

Dans, spring, zing… laat je inspireren door de muziek en sport tegelijkertijd. Al moet je sommige dingen misschien niet té letterlijk proberen nadoen… 

9. Zap naar andere kanalen

Volg het Eurovisiesongfestival op de BBC, Nederland, Frankrijk, Duitsland, … elke zender die je maar kan vinden. Goed voor de talen! Een volledige lijst (inclusief de commentatoren) vind je op Wikipedia.

Volg het Eurovisiesongfestival vanaf 21.00 uur op Eén. 


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden