9 redenen waarom de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival toch de moeite is

9 redenen waarom de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival toch de moeite is

België is jammer genoeg uitgeschakeld op het Eurovisiesongfestival, maar toch blijft het de moeite om te kijken naar de liedjeswedstrijd, ook vanavond. De tweede halve finale in Lissabon heeft heel wat interessante deelnemers. Wij zetten de 9 opvallendste op een rij:

1. Noorwegen (Alexander Rybak – That’s How You Write a Song)

Negen jaar na zijn triomftocht met Fairytale, met een recordvoorsprong op de nummer twee, is de Noor Alexander Rybak terug. That’s How You Write a Song heeft iets minder inhoud dan zijn voorganger, maar alle gekende elementen zijn wel terug.

Rybak heeft nog altijd zijn eeuwige glimlach, zijn podiumprésence én haalt op het einde van het nummer zijn viool weer boven. Voor veel mensen is dit dan ook de topfavoriet. Kan Rybak nog eens winnen en zo de Johnny Logan van zijn generatie worden?

2. San Marino (Jessika feat. Jenifer Brening – Who We Are)

Van een van de favorieten naar de nummer laatste bij de bookmakers. San Marino wou dit jaar eigenlijk niet meer deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, maar besloot via een Brits bureau toch op zoek te gaan naar een kandidaat die van eender waar in de wereld mocht komen.

De talentenshow leverde 1.050 inschrijvingen op, waaronder een Belg, en na heel wat vreemde reglementswijzigingen en jurywissels werd Who We Are enigszins verrassend gekozen als winnaar. Waarom is San Marino, ondanks de valse noten, toch de moeite? Ze hebben vier robots op het podium staan!

3. Denemarken (Rasmussen – Higher Ground)

Voor fans van Game of Thrones zal het tijdens het optreden van Denemarken lijken alsof Tormund even ontsnapt is aan de strijd tegen de White Walkers, maar eigenlijk is zanger Rasmussen gewoon leerkracht.

Daarnaast speelt hij ook in allerhande coverbands en zong hij al meermaals in bekende musicals. Tot zijn eigen verbazing werd hij door de Deense omroep gevraagd om mee te doen aan de nationale voorrondes voor het Eurovisiesongfestival en won hij die ook. Winnen zal het niet doen, maar tijdens de generale repetitie konden de Deense Vikings wel rekenen op veel steun vanuit het publiek.

4. Moldavië (DoReDos – My Lucky Day)

Eén jaar na Epic Sax Guy heeft Moldavië opnieuw een van de leukste acts van het Eurovisiesongfestival. DoReDos bestaat uit drie leden die elk een outfit hebben in een kleur van de Moldavische vlag: blauw, geel of rood.

Ze zingen hun vrolijk nummer voor een witte kast waarvan de deurtjes zowel bovenaan als onderaan open kunnen. Dat zorgt voor een heel leuke show waarin voortdurend iets te beleven valt … met op het einde een speciale verrassing!

5. Nederland (Waylon – Outlaw In ‘Em)

Ook Nederland kiest voor ervaring op het Eurovisiesongfestival. Waylon vormde in 2014 samen met Ilse DeLange de groep The Common Linnets. Zij bezorgden Nederland toen een tweede plaats na Conchita Wurst uit Oostenrijk maar gingen in ruzie uit elkaar.

Deze keer mikt Waylon resoluut op de eerste plaats. Hij is in Nederland intern geselecteerd en mocht zijn ding doen. Dat resulteerde in een rocknummer met heel wat countryinvloeden, een gewaagde keuze waarover de meningen verdeeld zijn. Vooral de act waarbij de vier bandleden ineens beginnen breakdancen doet veel wenkbrauwen fronsen. Waylon lijkt er zich allemaal niets van aan te trekken, maar stuurde ondertussen wel al een kritische Nederlandse journalist naar huis.

6. Polen (Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up)

Polen staat bij de bookmakers niet echt hoog gerangschikt maar kan ieder jaar rekenen op veel punten van de televoting en dat zal dit jaar niet anders zijn. Met Gromee brengen ze een dj mee die al heel internationale ervaring heeft.

Hij krijgt de Zweedse zanger Lukas Meijer voor zich. De twee werden aan elkaar voorgesteld door de Zweedse producer Christian Rabb. Die is bij ons bekend als schrijver van de single All Eyes On Me van Jameerah, de meidengroep met onder andere Tanja Dexters.

7. Hongarije (AWS – Viszlát nyár)

Heel wat atypische genres doen dit jaar hun intrede op het Eurovisiesongfestival en ook Hongarije gaat mee in die trend. Zij sturen AWS, een van de bekendste rock/metalbands van het land. Wie ooit verloren gelopen is op het muziekfestival Sziget zag hen misschien zelfs al eens live aan het werk want AWS stond daar al meermaals op het podium.

Toch hing hun selectie voor het Eurovisiesongfestival in Lissabon aan een zijden draadje. De jury kon Viszlát nyár niet echt smaken en dus mochten ze maar heel nipt naar de superfinale. Daar lag de keuze echter volledig in handen van het publiek en die stemden massaal voor hen.

8. Zweden (Benjamin Ingrosso – Dance You Off)

Het is geen verrassing dat Zweden ook dit jaar met de best afgewerkte show van het Eurovisiesongfestival komt. Benjamin Ingrosso staat drie minuten lang op een lichtgevend minipodium weg en weer te dansen.

Dat toont in de zaal een beetje vreemd, maar komt heel goed over op beeld. Zijn vlotte dansmoves gecombineerd met meer dan genoeg zelfvertrouwen leveren Zweden ongetwijfeld opnieuw een hoge notering op.

9. Oekraïne (MELOVIN – Under The Ladder)

Afsluiten doen we in de tweede halve finale met een van de vreemdste acts van de avond. Oekraïne gaf ons ooit het heel levende Wild Dances van Ruslana, maar stuurt nu iemand veel minder levend.

Kostyantyn Mykolayovych Bocharov, om begrijpelijke redenen afgekort tot MELOVIN, is nog maar net 21 jaar maar ligt aan het begin van zijn nummer in een doodskist en ziet er met zijn speciale lenzen extra creepy uit. Wie nog niet zat in van het Eurovisie-drankspel is het na dit nummer sowieso wel. Oekraïne brengt namelijk alle clichés mee: een brandende piano, een windmachine, een kledingwissel, …

Wil je je helemaal voorbereiden? Koop dan hier de dubbel-cd met alle nummers!

Gesponsorde artikelen