9 redenen waarom vroeg opstaan geweldig is

9 redenen waarom vroeg opstaan geweldig is

“Opstaaaaaan!” Of het nu onze mama, papa, partner of kinderen zijn die het roepen, we worden zelden vrolijker van deze martelingskreet. Om nog maar te zwijgen van de teleurstelling die ons overvalt wanneer we alle snoozepogingen van onze wekker hebben opgebruikt. Maar is vroeg opstaan nu echt zo erg als we denken? Nee gij, en daarom 9 redenen waarom het eigenlijk geweldig is.

1. Vroege vogels hebben de prachtige zonsopgang helemaal voor zich alleen.

Instagram

De gedachte dat het grote merendeel ondertussen nog in zijn bed ligt te niksen, maakt de natuurpracht alleen maar exclusiever. Zeker weten dat je achteraf geen spijt hebt dat je een paar uurtjes vroeger bent opgestaan.

En wat met de dagen dat er geen mooie zonsopgang is of dat hij gewoon niet zichtbaar is door de wolkjes? Dan loont vroeg opstaan nog altijd de moeite, en wel hierom:

2. Vroeg opstaan = beter slapen.

Slaapdeskundigen beweren dat wanneer je vroeg naar bed gaat en snel opstaat, je lichaam meer in harmonie is met het circadiaan (of biologische) ritme van de aarde. Hierdoor herstel je beter tijdens je slaap, en voel je je beter in je vel.

3. Eindelijk tijd voor een rustig momentje.

Ons leven is zo hectisch dat we vaak snakken naar een rustig momentje. En laat ’s morgens vroeg daar nu net het perfecte tijdstip voor zijn.

Hoe fijn is het trouwens niet om als eerste toe te komen op het werk en flink te kunnen doorwerken zonder voortdurend afgeleid te worden door je collega’s? Zeker weten dat je versteld zal staan van je eigen productiviteit.

4. Minder file.

Niets zo zalig dan op de baan zijn wanneer de meesten nog in hun bed liggen. En de tijd die je niet hebt verspild in de file, kan je gebruiken om echt leuke dingen te doen.

Hetzelfde geldt trouwens voor wie met de trein of de bus pendelt. Een uurtje vroeger opstaan, kan je zoveel drukte besparen dat je de dag erna gegarandeerd met de glimlach wakker wordt.

5. Wie vroeg opstaat, kan beter plannen.

Uit onderzoek blijkt dat vroege vogels de beste planners zijn. Zo gebruiken ze de rustige momentjes in de ochtend om zichzelf te organiseren. Ze denken na over hun weekdoelen en plannen wat ze die dag en de volgende dagen zullen doen.

6. Work-out in vroege uurtjes = ultieme energieboost.

“Ik heb geen tijd om te sporten”, is een uitvlucht die we vaak horen (en ja, ook gebruiken). Hoewel vroeg opstaan om een vermoeiende work-out te doen niet meteen aanlokkelijk klinkt, haal je er uiteindelijk juist extra energie uit, waardoor je je de hele dag veel actiever zal voelen.

7. Vroeg opstaan = betere punten.

Vroege vogels scoren blijkbaar beter op school. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Texas University uit 2008. Leerlingen die zichzelf omschreven als ochtendmensen haalden opmerkelijk hogere punten. 

8. Sneller problemen oplossen.

Harvard bioloog Christoph Randler ontdekte in 2008 dat ochtendmensen veel beter kunnen anticiperen op problemen. Ze kunnen de mogelijke problemen die zich stellen efficiënt minimaliseren, wat onder andere in de bedrijfswereld een zeer handige eigenschap is.

9. Bye, bye deprimerende gedachten, hallo optimisme!

Verschillende studies hebben aangetoond dat ochtendmensen verschillende positieve eigenschappen gemeen hebben, zoals hun optimisme en plichtsbewustheid. Ze zouden ook tevreden zijn en aangenaam in de omgang.

Nachtraven worden daarentegen gelinkt aan creativiteit en intelligentie, maar zouden een hoger risico hebben om depressief te worden en hebben sneller de neiging om het pessimistische pad te bewandelen. 

Ben jij een ochtendmens of blijf je liever zo lang mogelijk in je bed liggen? Of heb je nog meer redenen waarom het zalig is om lekker vroeg op te staan? Laat het ons dan zeker weten via de reacties, Twitter of Facebook.

Gesponsorde artikelen