9 steden om te bezoeken in Andalusië

9 steden om te bezoeken in Andalusië

Een citytrip naar Spanje is altijd een topidee. Vooral een reisje naar Andalusië is aangeraden. Maar naar welke steden in deze regio zou je zeker moeten gaan? 

1. Breng Sevilla een bezoekje

De hoofdstad van Andalusië is een stad die rijk is aan Moorse erfgoed en is gewoon echt prachtig. Denk maar aan kleurrijk geverfde tegels, sierlijke gebouwen en knappe bogen en paleizen.

Eén van de belangrijkste gebouwen in Sevilla is de kathedraal. Je zal urenlang versteld staan door deze enorme structuur. Niet alleen de architectuur, maar ook de relikwieën en geschiedenis achter het gebouw zijn verbluffend. Met 80 verschillende kapellen is het qua volume de grootste kathedraal ter wereld. Het gebouw heeft zelfs nog enkele kenmerken van de moskee die hier ooit heeft gestaan. Vooral in het ‘Hof van de sinaasappelbomen’, waar moslims vroeger wassingen uitvoerden, vind je de islamitische eigenschappen terug.

Niet alleen de kathedraal, maar ook de klokkentoren Giralda heeft een Moorse oorsprong. Zo zie je nog een minaret van de voormalige moskee. Je moet eens tot de top gaan om een uitzicht te hebben over de Sevilla. Je kan de twee gebouwen ook samen bezoeken, want de kathedraal en de Giralda staan naast elkaar. Met één toegangskaartje kan je beide attracties bezoeken.

Verder moet je zeker een bezoekje brengen aan de Real Alcázar. Het is een prachtig paleiscomplex waar je nog lang over zal napraten. Met een prachtige architectuur, een knappe binnen- en buitenplaats en veel groen, kan je niet anders dan genieten.

Voor de rest staat Sevilla bekend om drie dingen die typisch Spaans zijn: flamenco, tapas en toros. In het voorjaar zal de stad ook nog een geur van jasmijn en oranjebloesem bevatten. Heerlijk toch?

Wil je meer weten over de stad? Bekijk dan deze bezienswaardigheden van Sevilla.

2. Of wat dacht je van Ronda?

Het handige aan Andalusië is dat je verschillende steden in één reis kan bezoeken. Een roadtrip in deze regio is dus meer dan aangeraden. (Deze roadtrips zijn trouwens ook de moeite om te doen.) Zo kan je bijvoorbeeld van Sevilla naar Ronda rijden op drie uur tijd.

Ronda is zonder twijfel één van de meest buitengewone locaties in Spanje. Het is trouwens ook één van de meest bezochte steden in Andalusië. Schokkend? Niet echt … De stad heeft bijvoorbeeld zijn wereldberoemde Puento Neuvo, oftewel de nieuwe brug, die over de 328 meter diepe El Tajo-kloof loopt. De brug verbindt El Mercadillo, het nieuwe deel van de stad, met La Ciudad, de oude Moorse wijk.

Laat je niet wijsmaken dat de brug nieuw is, want het werd eigenlijk al voltooid in 1793. De brug heeft ook een hele geschiedenis die je kan ontdekken in een museum dat zich bevindt in een grot. Er wordt trouwens gezegd dat tijdens de burgeroorlog zowel republikeinse als nationalistische gevangenen van de brug werden gegooid. Maar voor de rest lijkt het ons wel een aangename plek hoor …

In Ronda moet je zeker ook een wandeling maken in El Tajo. Aan de beide kanten van Puente Neuvo vind je mooie wandelroutes. Langs de kant van de oude stad, voert een kleine weg je van de heuvel. Aan de kant van het nieuwere deel van de stad, kan je wandelen langs een beter onderhouden pad. Beide kanten hebben een eigen charme, dus kies zelf maar wat je liever wil doen. Als je trouwens houdt van wandelen op unieke plaatsen, is dit wandelpad in Denemarken echt iets voor jou!

Iets verder vind je ook het neoklassieke Plaza de Toros van Ronda, waar je achter de schermen meer leert over stierenvechten. De sport is wel een gevoelig onderwerp, maar het is nog steeds een onuitwisbaar onderdeel van de Andalusische cultuur. In de arena vind je ook een tentoonstelling over de geschiedenis van het stierenvechten. We geven het maar mee … Of je het moet bezoeken of niet, laten we in het midden.

3. Bezoek zeker ook Málaga

Malaga staat bekend als de hoofdstad van Costa del Sol, maar het is veel meer dan een stad aan zee. De stad telt heel wat mooie bezienswaardigheden. Verder hebben de meeste gebouwen ook een rijke geschiedenis waar je veel kan leren.

Als je Málaga een bezoekje brengt, ontdek je snel wat de Andalusische cultuur betekent. De samensmelting van de Moorse en Spaanse cultuur is zeker de moeite om hier te ontdekken.

Eén van de bezienswaardigheden die je moet bezoeken, is het majestueuze fort Alcazaba. De eerste stenen werden gelegd in de 8ste eeuw. In de komende 500 jaar werd het fort uitgebreid en versterkt. Het fort heeft twee reeksen muren die een binnen- en buitencitadel zouden beschermen. De buitenste citadel heeft prachtige tuinen met fonteinen en poorten die de Arabieren uit oude Romeinse zuilen hebben gebouwd. Binnen de tweede reeks muren vind je woningen en enkele binnentuinen.

Net voorbij de buitenmuren van Alcazaba vind je nog zo’n oude monument van de stad, een Romeins theater. Het theater is nog in een goede staat gebleven en bestaat uit verschillende rijen zitplaatsen. De 16 meter hoge toeschouwerscirkel is onbeschadigd gebleven. Málaga telt heel wat bezienswaardigheden, maar deze 7 plaatsen mag je niet missen.

Verder staat de stad ook bekend om festivals, flamencoshows en sherry. Daarnaast telt de stad nog verschillende stranden waar je lekker kan genieten. Ook in deze steden kan je chillen op het strand.

4. Ontdek het magische Córdoba

Córdoba heeft een fascinerende en veelzijdige geschiedenis. De stad is één van de populairste toeristische bestemmingen in Spanje en we begrijpen meteen waarom. Als je minder populaire bestemmingen wil bezoeken, zijn deze steden ideaal voor jou.

De stad heeft een iconische moskee-kathedraal. Nadat de Moren in 711 Córdoba hadden veroverd, werd het gebouw in tweeën gedeeld en door zowel christenen als moslims gebruikt als een plaats van aanbidding. Nadien werd het een grote moskee en daarna weer een kerk. Hierdoor zie je vandaag de verschillende stijlen in één gebouw en kan je niet anders dan foto’s nemen van de hybride structuur. Wil je meer tips over hoe je de mooiste reisfoto’s maakt? Neem hier dan een kijkje: Dit moet je doen om Instagramwaardige reisfoto’s te nemen.

Verder moet je zeker ook een bezoekje brengen aan de Romeinse brug in Córdoba. De beroemde brug van de stad, of Puente Romano, dateert uit de 1ste eeuw voor Christus en werd in de 10de eeuw uitgebreid tijdens de Moorse bezetting van de stad. In het midden van de brug, naast een 17de-eeuws standbeeld van Sint-Raphael, moet je even een pauze inlassen en genieten van het groene, heuvelachtige landschap rond Córdoba.

5. Vergeet Granada niet!

Granada heeft één van de meest fascinerende geschiedenissen en culturen in heel Spanje. De stad heeft heel wat attracties en monumenten die je kan verkennen. Eén van de mooiste plekken in de stad is zonder twijfel het grote Alhambra-fort. Het ligt in een uitgestrekte complex boven op de Darro-vallei en heeft een uitgesproken architectuur. Oorspronkelijk dateert het uit de 9de eeuw, maar werden het fort en de muren uitgebreid in de jaren 1200 door een Moorse heerser.

Als je op de top van de heuvel bent om het Alhambra te bezoeken, ga dan niet terug naar beneden zonder eerst rond te dwalen door de Carmen de los Martires Gardens, een van de meest aantrekkelijke groene ruimtes van Granada. Omdat de meerderheid van de bezoekers meteen naar het Alhambra gaan, is deze prachtige oase van bloemen en kleine vijvers vaak dunbevolkt.

Deze tuinen zijn heel romantisch en sprookjesachtig. Als je meer romantische steden wil bezoeken, moet je deze citytrips voor koppels eens bekijken. In de tuin vind je een sprookjesachtige toren in het midden van deze groene oase. Beklim de kleine wenteltrap en bekijk de tuinen vanop het mooiste gezichtspunt van de stad. Als je houdt van sprookjesachtige bestemmingen, is Praag misschien ook wel iets voor jou. Lees hier meer over Praag.

Een reis naar Granada zou niet compleet zijn zonder een bezoekje aan de oudste wijk, de voormalige Arabische wijk van Albaicín. Dit compacte netwerk van kronkelende geplaveide straatjes, witgekalkte huizen en met jasmijn geurende pleinen strekt zich uit over een heuvel. Het is een kleine moeite om de top van Albaicín te bereiken, maar het is het zeker waard. Vooral in het voorjaar of in de zomer is het heel leuk om deze wandeling te maken. Eens je hier bent, zal je zicht hebben op het Alhambra en de bergen van de Sierra Nevada. Haal die fototoestel of smartphone met een goede camera maar boven!

Als dat niet genoeg is, heb je hier ook elke zaterdagochtend een levendige vlooienmarkt op Plaza Larga, één van de mooiste ruimtes van de wijk. Wat houden wij toch van Spanje en vooral van Andalusië.

6. Tripje naar Cádiz? Why not!

Cádiz is een rustige, pretentieloze stad die schittert vanwege zijn prachtige bezienswaardigheden en historisch centrum. Of je nu wil genieten van een ontspannende vakantie of liever elke dag veel nieuws wil ontdekken, in Cádiz vind je een perfecte mix van beide. Als de zon te heet is, kan je je terugtrekken in de overschaduwde straten van de oudste wijken. Wil je meer groen? No problem! In verschillende parken kan je ook onder palmbladeren even tot rust komen. Maar vooraleer je dat doet, moet je natuurlijk eerst het één en het ander bezichtigen.

Het eerste dat je moet bezoeken in Cádiz is het kasteel van San Sebastian. Het 18de-eeuwse fort ligt aan het einde van de Paseo Fernando Quiñones, een lange stenen weg die loopt van de noordwestelijke rand van de stad. Het uitzicht dat je hier hebt, op de stad en de Atlantische oceaan, is zeker een fotootje waard. Neem hier ook een korte pauze om te genieten van de rust.

Het fort werd gebruikt als een gevangenis of voor quarantaines. Maar tegenwoordig dient het eerder om tentoonstellingen en concerten te houden. Hier zijn ook enkele scènes uit de Bond-film Die Another Day opgenomen.

Je moet zeker ook naar Gran Teatro Falla gaan, een mooie negentiende-eeuwse concertgebouw met middeleeuws Moors design. Het gebouw betreed je via grote hoefijzervormige poorten met de klassieke afwisselende voussoirs in Moorse stijl, dat is in rode en witte boogstenen. Het gebouw heeft op elk moment van het jaar een interessant schema. Denk maar aan carnavals, wedstrijden en tentoonstellingen. In dit gebouw moet je gewoon zijn om de cultuur van Cádiz beter te leren kennen.

Als je geen hoogtevrees hebt, moet je ook naar Torre Tavira. De toren steekt zo’n 45 meter boven de zeespiegel uit en werd in 1778 aangewezen als de officiële uitkijktoren van Cádiz.

Na 10 trappen en 170 treden vind je een dakterras met een uitzicht over de stad. Maar de toren heeft veel meer dan dat te bieden. Eén niveau lager vind je de Camera Obscura van de toren. Elk half uur kan je demonstratie van het instrument bekijken en een real-time beeld op een scherm aanschouwen. De lenzen van de camera hebben een vergroting waardoor het lijkt alsof je door een krachtige telescoop naar de stad Cádiz kijkt.

7. Al eens gehoord van Nerja?

Nerja is een ideale familiebestemming, net zoals deze steden, waar je niet veel last zal hebben van toeristen. In dit rotsachtige en prachtige deel van Andalusië worden wolkenkrabbers vervangen door laagbouw appartementen en discrete hotels. Je kan in Nerja genieten van natuurlijke of door de mens gemaakte bezienswaardigheden. Wil je liever luieren op één van de vele stranden? Ook een optie! Hier heb je zelfs de mogelijkheid om zelfs deel te nemen aan allerlei soorten watersporten.

Verder kan je ook nog twee grote natuurparken in de buurt verkennen. Heel leuk, zelfs voor de allerjongste. Deze nationale parken moet je trouwens minstens één keer in je leven bezoeken.

In deze stad moet je ook de grotten van Nerja bezoeken. Dit grottensysteem werd gebruikt door neanderthalers en vroege beschavingen tot in de bronstijd. In de grotten heb je de mogelijkheid om vitrines te bestuderen met enkele items en menselijke resten die in de grotten werden ontdekt. Tijdens een rondleiding stap je door enkele kamers naar de prachtige Sala del Cataclismo, die 100 meter lang is en een hoogte bereikt van meer dan 30 meter. In het midden vind je een gigantische centrale kolom van 32 meter hoog. Het is officieel de grootste ter wereld. Dit moet je toch gezien hebben?

In Nerja moet je zeker een wandeluitstap maken langs de Chillar-rivier. Iedereen kan deze wandeling aan, maar draag gewoon stevige wandelschoenen want het kan zo’n drie uur duren vooraleer je je bestemming hebt bereikt. Het water aan de kloof is ook lekker fris dus je kan af en toe lekker afkoelen.

Als dat niet genoeg is, moet je ook een bezoekje brengen aan het aquaduct van El Aguila. Het 19de-eeuwse werk gebouwd om water naar de molens van een oude suikerraffinaderij in Maro te brengen. Ondertussen bestaan de suikermolens niet meer, maar wordt het aquaduct nog steeds gebruikt voor irrigatie. Het aquaduct heeft vier verdiepingen en 37 bogen in een Moorse hoefijzervorm.

8. Jaén mag je zeker niet overslaan in Andalusië

In het noordoosten van Andalusië, wordt de stad Jaén vaak genegeerd. Heel onterecht eigenlijk want de stad heeft een aantal opmerkelijke Renaissance-architecturen en een uitgestrekte landschap van olijfgaarden. Verder kan je ook hier ook overblijfselen van Moorse baden zien die gebouwd werden in de 11de eeuw. Als dat niet genoeg is, kan je hier ook een bezoekje brengen aan het museum van Jaén en de buitengewone Iberische sculpturen bezichtigen die 2.500 jaar oud zijn. Zeker niet te missen!

Eén van de meest bewonderde attracties is de Jaén-kathedraal, een rooms-katholieke kerk op het Santa Maria-plein. Het gebouw domineert de skyline van Jaén en werd ontworpen door de beroemde architect Andrés de Vandelvira. Met een stijlvol toonbeeld van Renaissance-architectuur kunnen echte architectuurliefhebber hier uren naar staren.

Zoals we eerder al hebben vermeld, is de stad rijk aan olijfgaarden. Het is geen verrassing dat Zuid-Europa één van de beste olijfproductie en verwerking heeft van de wereld. Jaén is goed voor bijna de helft van de productie van olijfolie uit Andalusië. Jaén is gevuld met meer dan 60 miljoen olijfbomen en verdient hierdoor de naam ‘Wereldhoofdstad van olijfolie’. Naast alle weetjes en feiten is het gewoon prachtig om deze olijfgaarden te zien. Bezoek ze zeker en neem uiteraard ook een flesje olijfolie mee. Heerlijk!

9. Vergeet het populaire Almería niet

In de stad Almería vind je een historische schoonheid met moderne charme. Vreemde combinatie? Niet echt hoor, want in Almería klopt het plaatje helemaal. Naast de historische wijk, bezienswaardigheden, winkelcentra en prachtige musea heeft deze stad ook nog vele verschillende attracties waar elk type reiziger iets aan heeft. Maar één ding mag je zeker niet missen in Almería en dat is Alcazaba.

Vergis je niet. In Andalusië heb je verschillende ‘Alcazaba’s’, maar die van Almería mag je gewoon niet missen. De Alcabaza van Almería is de meest bekende en bezochte attractie van de stad. De naam van dit oude fort komt van het Arabische woord al-qasbah, oftewel de versterkte stad. Het fort werd gebouwd in 955 toen Almería nog medina (= de stad) werd genoemd door de kalief van Cordoba. Dit fort zou dienen als zetel van de lokale overheid, dus werden huizen, pleinen en een moskee gebouwd binnen de verdedigingsmuren. In totaal tref je hier drie ommuurde versterkingslagen die werden gebouwd in verschillende tijdperken voor verschillende doeleinden. Eén ding kunnen we al zeggen: het is echt indrukwekkend om te zien!

Daarnaast moet je zeker ook het Castillo de San Cristobal bezoeken. Hooggelegen op een heuveltop ten noorden van de Alcabaza vind je het tweede versterkte structuur van de stad, het Castillo de San Cristobal. De heuvel wordt omringd door oude ruïnes van beschermende muren die in de 11de eeuw in het koninkrijk Jairan werden gebouwd. Ook hier tref je een mooie mix tussen de Arabische en Spaanse architectuur.

Wist je trouwens dat de grasvlakten van de Zee van Dothrak in Game of Thrones in het Spaanse Almería liggen? Ook een bezoekje waard hé! Verder kan je in de stad ook nog lekker genieten van wat sightseeing en stranden. Aan de belangrijkste stranden van de stad tref je heel wat winkels en gezellige cafés. Maak een gezellige wandeling langs de straten en ontdek de Andalusische charme. Niet alleen op straat, maar ook in verschillende tuinen en parken met palmbomen kan je heerlijk genieten van je welverdiende vakantie in Andalusië.

Wil je meer steden in het land van tapas en sangria ontdekken? Geef deze Spaanse steden dan zeker een kans. Vamos!

Gesponsorde artikelen