9 tips & tricks om je kwaaltjes een beetje te verlichten

9 tips & tricks om je kwaaltjes een beetje te verlichten

Ons lichaam is dé bron van hoe we ons mentaal en fysiek voelen. Het is dan ook meer dan normaal dat je je het ene moment kiplekker voelt terwijl je nog geen minuut later volledig plat ligt in de zetel met barstende koppijn. Dat zijn kwaaltjes die door verschillende redenen plots opdagen en die je met enkele gemakkelijke en gezonde tips wel een beetje kan verlichten.

Stress of angst liggen vaak aan de basis van plots opkomende kwaaltjes zoals misselijkheid, overgeven of hoofdpijn. Of je hebt iets gegeten dat je niet zo goed bevallen is, dat is natuurlijk even goed mogelijk. Daarvoor zijn er enkele manieren en voedingsmiddeltjes die je misschien wel een boost kunnen geven.

1. Gember bij een misselijk gevoel

Gember is een gezonde geelkleurige wortel die helpt bij verschillende vormen van misselijkheid. Bij een boottochtje of busrit is het bijvoorbeeld geen slecht idee om een gemberdrankje bij te hebben. De wortel bestaat uit de stoffen gingerol, shogaol en zingiberene die zowel je gevoel van evenwichtloosheid als darmkrampen doen verminderen.

Kruiden, het wondermiddel tegen kwaaltjes.

2. Enkele teentjes kruidnagel bij tandpijn

Kruidnagel is naast een populair kruid in de Aziatische, Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken ook een nuttig middeltje bij tandpijn. Kruidnagelolie bevat de stof eugenol wat ontstekingsremmend werkt en op die manier ook tandheelkundige probleempjes kan tegengaan. Dat kruid heeft misschien wel een ietwat onaangename smaak maar het zorgt voor een natuurlijke verdoving die de pijn afremt. Al moet je met kruidnagel niet overdrijven want te hoge hoeveelheden kunnen bijwerkingen hebben op je lever.

3. Een banaan voor een energiedipje of stresssituatie

Bij een energiedipje is het een goed idee snel even een banaan binnen te spelen. Deze fruitsoort bestaat zowel uit sucrose, fructose als glucose waarbij glucose zorgt voor een directe energieboost. Het is ook niet voor niets dat sporters vaak te horen krijgen een banaantje te eten voor zij in gang schieten. Daarnaast bevat een banaan ook veel B-vitamines die dan weer iemand helpen te kalmeren wanneer je van de stress vergaat.

Drie koffies per dag drinken kan in je voordeel spelen.

4. Kiwi en appel tegen vermoeidheid

Als je last hebt van vermoeidheid kan het eten van een kiwi of een appel je vaak wat helpen. Kiwi’s en appels bevatten namelijk veel vitamine C. Een kiwi zelfs meer dan een sinaasappel en ze bestaan uit bijna net zoveel kalium als een banaan. Een appel bestaat bijvoorbeeld uit het extract Applephenon wat vermoeidheid vermindert. Je kan deze twee fruitsoorten dus beschouwen als powerfood aangezien ze boordevol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten zitten.

5. Een lepeltje olijfolie bij opstopping

Je moet zo dringend naar het toilet maar het lukt maar niet. Opstopping levert een lastig en opgeblazen gevoel op en daar kan olijfolie je misschien wel wat van verlossen. Zodra je opstaat een glas lauw water drinken met daarin een lepel olijfolie of lijnzaad kan je doorheen de dag beter naar het toilet laten gaan. Het duurt wel ongeveer vijf uur voor je hier effectief resultaat van merkt. Regelmatig koken met olijfolie kan regelmatige verstopping verminderen.

6. Mierikswortel voor een verstopte neus

Mierikswortel past goed samen bij een vers stukje zalm of rood vlees maar is meer dan lekker alleen. De oliën die de wortel vrijgeeft tijdens het raspen, prikkelen je slijmvliezen en maken je verkoudheid hierdoor ietsje lichter. Of geven je neusgaten bij het in- en uitademen toch op zijn minst terug een verlucht gevoel.

Zo boost je je immuunsysteem en word je minder snel ziek.

7. Kersen voor sterke spieren

Een paar kersverse kersen eten voor je gaat sporten, blijkt een zeer goede keuze volgens een onderzoek van het PMC. Het eten van kersen herstelt je spieren sneller waardoor je minder spierpijn zou hebben.

8. Aloë vera om brandwonden te verlichten

Bij brandwonden is het al langer dan vandaag geweten dat aloë vera helpt om deze te behandelen en vervolgens ook nog eens de ontsteking te doen verminderen. Pas natuurlijk wel op met de graad van je brandwonde. Bij een eerstegraads brandwonde is enkel de bovenste laag van de huid beschadigd en dan is aloë vera een geschikt middel om de wonde met te verzorgen. Je kan zowel zelf een aloë vera-plant in huis nemen of je gaat voor de easy way en koopt een tube aloë vera-gel in de winkel.

19 dingen die je alleen begrijpt als je migraine hebt.

9. Appelazijn voor een slechte adem en stinkvoeten

Dat appelciderazijn oneinig veel voordelen biedt, is niet volledig waar maar het helpt wel degelijk tegen een slechte adem of stinkvoeten. Dat meldt Carol Johnston, diëtist en professor aan de School of Nutrition and Health Promotion in Arizona. Appelazijn heeft een antibacteriële werking die de bacteriën in je mond doodt. En daar stopt het niet bij, want je voeten insmeren met enkele druppels appelciderazijn zou je stinkvoeten-probleem een stuk lichter maken.

Gesponsorde artikelen