Het coronavirus is in bijna heel Europa aan een zware opmars bezig. Dat zorgt niet alleen in België voor extra, ingrijpende maatregelen. Ook onder andere Duitsland doet er alles aan om de druk op zijn ziekenhuizen te beperken.
Na een relatief lichte eerste golf heeft ook Duitsland sinds twee weken te maken met een forse stijging van het aantal besmettingen. Het Robert Koch Institute (RKI) meldt de voorbije week meermaals meer dan 20.000 besmettingen per dag. Het totaal aantal gevallen ligt nu al op meer dan 570.000.
Intensieve zorg
Door het toegenomen aantal besmettingen neemt de druk op de ziekenhuizen ook opnieuw toe. Begin oktober lager er in Duitsland ‘amper’ 360 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg. Op dit moment is dat aantal al opgelopen tot 2.400. Duitsland is wel een van de landen met het meest IC-bedden per inwoner. Op dit moment zis er nog ongeveer één vierde van de 28.756 intensive care-bedden vrij.
Maar ook in Duitsland is er op dit moment vooral schrik voor een gebrek aan gekwalificeerd medisch personeel. Afdelingen intensieve zorg zijn sowieso al onderbezet, maar door ziekte en verplichte quarantaine is dat probleem nog urgenter geworden.
Regionale verschillen
Er zijn ook grote regionale verschillen. Volgens Uwe Janssens, voorzitter van de Duitse Interdisciplinaire Vereniging voor Intensive Care en Spoedeisende Geneeskunde (DIVI), zitten sommige ziekenhuizen al op de grenzen van hun capaciteit. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dan ook dat ziekenhuizen in zwaar getroffen gebieden “de normale operaties zo snel mogelijk moeten beëindigen”.
“Dat betekent dat procedures moeten worden stopgezet en uitgesteld waar het medisch gerechtvaardigd is”, zei Spahn. Toch vaardigt Duitsland geen nationale stop van niet-dringende medische ingrepen uit. Dat deed het wel in de eerste golf. Deze keer zijn het de leiders van de 16 deelstaten die mogen beslissen.