New York bereidt inwoners voor op een nucleaire aanval

Het was even schrikken voor de inwoners van de Amerikaanse metropool New York. De lokale overheid verspreidt regelmatig PSA’s, public service announcements, om de bevolking te waarschuwen voor onder meer extreme weersomstandigheden, gezondheidsmaatregelen of te informeren over wat te doen bij schietpartijen. Deze keer was de waarschuwing echter van een ander kaliber: wat doe je best bij een nucleaire aanval?

In een video van anderhalve minuut legt het New York City Emergency Management gedetailleerd uit wat je moet doen als een atoombom jouw stad dreigt te treffen. De presentator wandelt in een digitale straat en legt uit: “Als een kernbom inslaat, zijn er drie stappen die je moet onthouden:

  • Stap 1: Ga naar binnen. In een auto blijven is geen optie. Ga een gebouw binnen, en blijf weg van de ramen.
  • Stap 2: Blijf binnen. Sluit alle deuren en ramen, en ga, als dat kan, naar een kelder. Als je geen kelder ter beschikking heb, ga je best naar het meest centrale punt van het gebouw. Als je nog buiten stond toen de kernbom viel, was je meteen. Doe je kledij uit om te zorgen dat radioactief stof of as wegblijft van je lichaam.
  • Stap 3: Blijf op de hoogte. Volg de media voor nieuwe informatie, en raadpleeg ook de kanalen van de overheid.”

Waarom nu?

Al meteen gingen bij enkele New Yorkers de alarmbellen af: waarom zou de overheid net nu, nu Rusland dreigt kernwapens in te zetten tegen Oekraïne of het Westen, een waarschuwing over een kernaanval de wereld in sturen?

Navraag van persbureau The Associated Press leert echter dat de planning louter toeval is. “Er was geen overkoepelende reden waarom we de mededeling nu uitstuurden”, verklaarde Christina Farrell, ondercommissaris bij het NYC Emergency Management. Ze stipt aan dat het gewoon belangrijk is om de burgers anno 2022 op de hoogte te brengen van dit risico. En hoewel de boodschap huiveringwekkend is, reageren de meeste mensen eerder positief op de video.

Beter voorkomen

Ook van de burgemeester van New York, Eric Adams, werd de mening gevraagd over de video. Hij zag alvast geen graten in de boodschap: “Ik geloof sterk in het beter-voorkomen-dan-genezen-principe”, verklaarde hij aan aanwezige journalisten.

(lb)

Meer
door Redactie
Lees meer...