Amerikaanse Senaat keurt NAVO-toevoeging Zweden en Finland goed; één senator stemt tegen

Heuglijk nieuws voor de twee Scandinavische landen. De Amerikaanse Senaat heeft de aanvraag voor het NAVO-lidmaatschap van beide landen goedgekeurd, met een overweldigende meerderheid. De volgende stap is de handtekening van president Joe Biden onderaan het papier, maar dat lijkt geen probleem te worden.

Eind juni dienden beide Scandinavische landen officieel hun aanvraag in bij de NAVO. Nadien moet de aanvraag passeren bij alle 30 lidstaten, die allemaal akkoord moeten gaan met de toetreding. Nu ook de VS zijn goedkeuring geeft, staat de teller al op 23.

China is echte bedreiging

Op 11 juli stuurde president Joe Biden de aanvraag voor behandeling van het dossier naar de Senaat. Die moest de toetreding met een tweederdemeerderheid goedkeuren, maar dat bleek gisteren geen probleem: 95 senatoren keurden de toevoeging van Zweden en Finland aan de Verdragsorganisatie goed, enkel de Republikein Josh Hawley stemde tegen.

Hawley stemde tegen omdat hij gelooft dat niet Rusland, maar China de echte vijand is voor de VS. Hij gaf dan ook aan dat de VS zich minder moesten bemoeien met wat er in Europa speelde, en dat extra Europese NAVO-lidstaten het omgekeerde zou betekenen. Enkele partijgenoten waren het daar echter niet mee eens.

Ted Cruz bijvoorbeeld, die aan Politico vertelde: “We verslaan China niet door ons terug te trekken uit andere delen van de wereld. We verslaan China door onze bondgenoten te steunen tegen hun vijanden.” Ook Marco Rubio pleitte voor een soortgelijke aanpak, in een opiniestuk voor The Washington Examiner: “Een sterke, verenigde NAVO is een krachtig middel om China af te schrikken. Als Zweden en Finland lid worden en de vrije volken van Europa sterker worden dan ooit, zullen meer Amerikaanse middelen beschikbaar zijn om Communistisch China te counteren.

Wachten op Turkije

Nu de Senaat de toetreding van de Scandinavische landen tot de NAVO heeft goedgekeurd, moet het dossier enkel nog bij president Biden passeren. Aangezien hij zelf degene was die de Senaat vroeg het dossier te behandelen, en zich in het verleden telkens voor de toetreding uitsprak, zou het vreemd zijn als hij hier niet zijn handtekening onder zet.

Daarmee hebben al 23 van de 30 lidstaten de toevoeging van de extra leden goedgekeurd. Blijven nog over: Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Portugal, Slowakije, Spanje en Turkije. Alle ogen zijn nu gericht op die laatste: de toetreding van Zweden ligt bijzonder gevoelig, maar de landen tekenden wel al een akkoord dat Turkije de toetreding zou goedkeuren. Wachten of dat nu ook echt gebeurt.

(fjc)

Meer
door Redactie
Lees meer...