AA Gent stelt vanmiddag nieuwe trainer voor en verrast … helemaal niet: Yves Vanderhaeghe volgt Vanhaezebrouck op

AA Gent stelt vanmiddag nieuwe trainer voor en verrast … helemaal niet: Yves Vanderhaeghe volgt Vanhaezebrouck op

AA Gent geeft om 16.15 u een persconferentie om hun nieuwe trainer voor te stellen. Hoewel de naam dus nog niet officieel bekend is gemaakt, weet de hele Belgische voetbalwereld wel al wie de opvolger van de naar Anderlecht getrokken Hein Vanhaezebrouck zal worden. Yves Vanderhaeghe, onlangs nog ontslagen bij KV Oostende, zal voor de ommekeer moeten zorgen bij AA Gent. Een grote verrassing kan die zet echter niet genoemd worden.

Kersvers Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck bood hem deze week nog de job van assistent-trainer aan bij de landskampioen, maar Yves Vanderhaeghe bedankte. Dat was meteen al een teken aan de wand. De ex-KVO-coach ziet het na al drie jaar hoofdcoach te zijn duidelijk niet meer zitten om als T2 tweede viool te spelen.

“Hij zit te wachten op een nieuwe kans als T1”

Vanhaezebrouck en Vanderhaeghe vormden bij KV Kortrijk al verscheidene jaren een succesvol duo als respectievelijke T1 en T2. Reken daar de lange (en glorieuze) geschiedenis van Yves Vanderhaeghe bij de regerende landskampioen bij, en dan is Vanderhaeghe als assistent-coach bij Anderlecht niet het meest onvoorstelbare idee. Maar Vanderhaeghe legde die aanbieding, na z’n antwoord een dagje in beraad te houden, dan toch naast zich neer.

Vanderhaeghe zou zwaar moeten inleveren als T2 bij Anderlecht, maar de belangrijkste reden zal voor de Roeselarenaar toch vooral geweest zijn dat hij na drie jaar als hoofdcoach niet zo’n grote stap terug wou zetten. Vanderhaeghe volgde bij KV Kortrijk al Hein Vanhaezebrouck op als hoofdcoach, iets wat hij nu bij AA Gent dus nog eens herhaalt. De twee seizoenen daarop zou hij bij het ambitieuze KV Oostende van Marck Coucke aan de slag gaan als coach. Met de kustploeg bereikte hij twee keer play-off 1, speelde hij een bekerfinale en haalde hij zelfs Europees voetbal. Nu terug de functie van T2 opnemen, al is het dan bij Anderlecht en onder zijn goede vriend Hein Vanhaezebrouck, zou dus een stap terug zijn.

Vanhaezebrouck was dan ook verrast dat zijn voormalige assistent de job zelfs een tijdje overwoog. “Ik was echt verrast dat hij dat deed”, bekende de kersverse Anderlecht-coach. “Nu, als het niet met Hein Vanhaezebrouck en in Anderlecht was geweest, zou hij dat wellicht nooit gedaan hebben.” Ook Vanhaezebrouck weet waarom Vanderhaeghe toch heeft gepast. “Bepaalde clubs hebben al contacten gelegd. Dus ik neem aan dat hij zit te wachten op een nieuwe kans als T1”, stelde hij.

Kandidaten genoeg

De persconferentie van deze namiddag is dan ook, net zoals bij Vanhaezebrouck bij Anderlecht, maar een formaliteit. Al waren er kandidaten genoeg. Philippe Clement doet het bij het bescheiden Waasland-Beveren zo goed in zijn eerste weken als hoofdcoach dat zijn naam ongetwijfeld gevallen is. Volgens verschillende bronnen zou ook Gert Verheyen, die momenteel jeugdcoach is bij de Belgische voetbalbond, even in de running geweest zijn.

Ook Felice Mazzu, de succescoach van de verrassende tweede in de stand Charleroi, werd genoemd, vooral door zijn band met manager Mogi Bayat die kind aan huis is bij AA Gent. Verschillende media gooiden ook de naam Frank de Boer op tafel. Die gooide hoge ogen als trainer bij Ajax maar had het veel moeilijker bij het Italiaanse Inter, waar hij na amper elf wedstrijden al ontslagen werd, en Crystal Palace, waar hij na 77 dagen alweer mocht vertrekken. Vermoedelijk was de Nederlander, ondanks die twee mindere passages, toch te duur voor Gent.

Maar het wordt dus de onlangs nog bij KV Oostende ontslagen Yves Vanderhaeghe. De vraag is natuurlijk of Vanderhaeghe het zinkende schip bij Gent nog kan rechttrekken, want met een troosteloze veertiende plaats, een schamele 6 op 27 en amper één overwinning is de kampioen uit 2014-2015 aan een abominabel seizoen bezig.

Getty Images

Gesponsorde artikelen