Aan de galg gepraat door zijn advocaat? “Trump wist wel degelijk van ontmoeting met Russen tijdens zijn campagne”

Aan de galg gepraat door zijn advocaat? “Trump wist wel degelijk van ontmoeting met Russen tijdens zijn campagne”

Trumps voormalige advocaat Michael Cohen zegt dat de Amerikaanse president Trump wel degelijk van tevoren wist dat zijn campagneteam tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 een ontmoeting zou hebben met enkele Russen. Hij wist ook dat die belastende informatie zouden kunnen leveren over Trumps tegenstrever Hillary Clinton. 

Michael Cohen was jarenlang advocaat van Trump en hij knapte allerlei klussen op voor de president. Hij was bijvoorbeeld degene die porno-actrice Stormy Daniels vlak voor de verkiezingen 130.000 dollar betaalde om te zwijgen over een seksuele relatie die ze in 2006 met Trump gehad zou hebben.

Eerder deze week werd bekend dat Cohen een geluidsopname heeft waarin hij met Trump over de betaling van een voormalig Playboy-model spreekt, Karen McDougal, met wie Trump eveneens een verhouding zou hebben gehad in 2006. Ook over die betalingen heeft Trump bij herhaling gezegd dat hij er niets van wist. Hij heeft zelfs de affaire altijd ontkend. Die vond plaats na zijn huwelijk met Melania en de geboorte van hun zoon.

Verklaring

Bewijzen, bijvoorbeeld in de vorm van een geluidsopname, heeft Cohen niet voor het feit dat Trump op de hoogte werd gebracht en zelf de toestemming gaf voor de meeting met de Russen. Maar Cohen zou wel bereid zijn een verklaring af te leggen tegenover speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar mogelijke Russische interventie bij de verkiezingen.

Tot Trumps ergernis loopt er nog een onderzoek van voormalig FBI-baas en Republikein Robert Mueller naar de inmenging van Rusland tijdens de door Trump gewonnen presidentsverkiezingen in 2016. De Amerikaanse president spreekt zelf liever over een ‘heksenjacht‘.

Trump, zijn zoon en hun advocaten hebben herhaaldelijk gezegd dat Trump pas hoorde van de ontmoeting in de Trump Tower toen The New York Times er vorig jaar juli over schreef. Maar Cohen zou samen met enkele anderen aanwezig zijn geweest bij het gesprek waarin Donald jr., lid van het campagneteam van Trump, zijn vader informeerde over het aanbod van de Russen.

“Hij heeft de hele week gelogen, hij liegt al jaren”

“Hij heeft de hele week gelogen, hij liegt al jaren”, zei Rudy Giuliani, de advocaat van de president, tegen Chris Cuomo op CNN’s Cuomo Prime Time als reactie op het nieuws. Hij noemde Cohen, die een decennia lang mee aan de top stond van de Trump-organisatie en Trump adviseerde in duizenden rechtszaken, een “pathologische leugenaar”.

Gesponsorde artikelen