Aan deze idiote regels moeten de airhostessen van Malaysia Airlines zich houden

Als je dacht dat steward(ess) zijn niets meer is dan passagiers op hun wenken bedienen en met een glimlach het drankkarretje door het gangpad duwen, think again! Bij Malaysia Airlines komt er veel voorbereiding bij kijken. Het vluchtpersoneel moet van top tot teen in orde zijn, anders mogen ze niet aan boord. En de meeste vereisten zijn ronduit belachelijk, zoals deze acht bijvoorbeeld.

1. Hou je gewicht onder controle

Twee keer per jaar wordt hun BMI gemeten. Voor de vrouwen moet dat tussen de 22 en 25 liggen, voor mannen tussen 25 en 28. Wie te veel weegt, wordt elke maand getest, tot hij/zij twee maand op rij het gewenste gewicht heeft. Als het niet lukt om de kilo’s eraf te houden, worden ze twee weken met verlof gestuurd om af te vallen.

In de jaren 60 was de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am berucht om haar strenge fysieke eisen. Bemanningsleden moesten minstens 1 meter 58 zijn, minder dan 60 kilo wegen en jonger zijn dan 32. Bovendien mochten ze niet getrouwd zijn en geen kinderen hebben. Ondertussen zijn enkele van die regels overboord gegooid, maar als je niet in een stoel kan zitten zonder verlengde riem of niet door het noodluik past, mag je niet meevliegen. Ook moet je groot genoeg zijn om bij de bagageruimtes boven de stoelen te kunnen, maar ook weer niet zo groot dat je je hoofd stoot.

2. Oefen het catwalk-loopje

Stewards en stewardessen moeten als volleerde modellen door de luchthaven lopen. In het trainingscenter staat een heuse catwalk, omringd door spiegels. Daar kunnen ze oefenen tot ze het onder de knie hebben. 

3. Hou elk haartje netjes

Mannen en vrouwen hebben elk een grooming room, een kamer waar ze hun haar in model kunnen brengen. Dat moet altijd boven de kraag gedragen worden. Lange, losse haren zijn dus niet toegelaten. Mannen moeten hun baard en snor netjes trimmen, en dat is niet het enige. Zichtbare neusharen zijn ook not done en moeten bijgeknipt worden. En dan beweren we dat onze bazen veeleisend zijn!

4. Make-up is verplicht 

En straffer nog: Malaysia Airlines adviseert haar vrouwelijke werknemers om hun make-up af te stemmen op hun uniform. Ze moeten altijd minstens drie verschillende kleuren oogschaduw dragen en puisten of andere onzuiverheden moeten gecamoufleerd worden.

5. Eet volgens de etiquette

Bemanningsleden moet goede tafelmanier hebben. Niet alleen voor tijdens de vlucht, nee, ook tijdens hun verblijf in hotels en restaurants. Ze moesten maar eens een slechte indruk maken. 

6. Draag je juwelen op de juiste manier

Ze mogen in totaal maar twee ringen dragen, en niet aan dezelfde vinger. Voor getrouwde vrouwen betekent dat de trouwring en de verlovingsring gescheiden moeten worden. Voor ongehuwden betekent dit dat ze niet kunnen meedoen met de laatste trend waarbij je zoveel mogelijk ringen aan elke vinger moet krijgen. Horloges moeten aan de juiste afmetingen voldoen. Bij mannen mag de diameter niet groter zijn dan 1,8 centimeter, bij vrouwen is dat 1,5 centimeter. 

7. Spreek normaal

Malaysia Airlines wil dat haar werknemers met hun eigen accent spreken en niet proberen om bijvoorbeeld Brits te klinken. Dat om te voorkomen dat ze nep of geforceerd zouden overkomen bij het geven van instructies aan boord. Deze vereiste is eigenlijk best normaal. Het geeft hen bovendien ook een excuus om onverstaanbaar te zijn: “Ja, maar het moet van mijn baas.”

8. Doorsta de final check-up

Voor ze aan boord gaan, wordt iedereen gecontroleerd door een grooming official. Als je niet perfect in orde bent, kan het zijn dat je het vliegtuig niet op mag.

Er zijn trouwens ook andere luchtvaartmaatschappijen die hun personeel zulke regels opleggen. Bij sommige kan een trui rond je middel knopen al een reden zijn tot ontslag. Ziek op het vliegtuig zitten, zelfs als passagier, mag ook niet. Nieuwe werknemers moeten vaak langere rokken dragen zodat ze gemakkelijk te spotten zijn als newbie en dus aangewezen kunnen worden voor de rotklusjes.

Het leven van een steward of stewardess is dus veel meer dan exotische bestemmingen en lid worden van de Mile High Club.

Bron: Business Insider, Viral Nova
Meer
Lees meer...