Aan het werk, mannen! De afwas doen kan je relatie redden

Aan het werk, mannen! De afwas doen kan je relatie redden

Huishoudelijke taken vormen vaak het onderwerp van strubbelingen in een relatie. Maar wil je dat vermijden, dan is het aangeraden om de mouwen op te stropen en te beginnen aan de lenteschoonmaak.

Waarom zou je opruimen wanneer je je tijd kan besteden aan niets doen? Dat is een gedachte die vaak door je hoofd spookt als je het huishouden één van de ergste taken vindt in je dagelijkse leven. Maar als je samenwoont met je partner, dan heb je vaak geen keus.

Uit een onderzoek blijkt dat de afwas de meest bediscussieerde huishoudelijke klus is voor koppels. Deze studie werd gepubliceerd door de Council on Contemporary Families. De resultaten wijzen uit dat er bij heteroseksuele koppels waarbij de vrouw het vaakst de afwas doet, meer discussies zijn en dat de vrouw minder tevreden zou zijn over de relatie als het seksleven.

Geen excuus voor de vaat

Hoe komt dat nu precies? Volgens Dan Carlson, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Utah en auteur van de studie, zit de reden in de aard van deze huishoudelijke karwei. Het is namelijk een taak die het vaakst onopgemerkt voorbijgaat. Geef toe: al heb je zelfs twee uur lang alle vet van de borden geschraapt en alle glazen geboend, dan nog zal je lief er niets van zien als hij thuiskomt.

Niet alle mannen

Toch zijn niet alle mannen zo! Bij sommige koppels gebeurt de taakverdeling heel eerlijk. Bovendien spreken de cijfers voor zich: van 1992 tot 2006 is het percentage mannen dat huishoudelijke taken op zich neemt bijna verdubbeld.

Moest je het dus nog niet begrepen hebben, heren, dan weet je het nu: het is de hoogste tijd om de huishoudelijke taken tussen jullie twee te verdelen.

Gesponsorde artikelen