Een soa hebben, ’t is sowieso al niet het beste nieuws, maar soms wil het zeggen dat je die boodschap ook meteen aan je huidige partner, of erger, je ex, mag brengen. Geen zin om een face-to-face-gesprek te hebben, maar je er wel van bewust dat je ’t best laat weten? Partneralert kan je daarbij helpen.
“Het stopt bij mij”, da’s de slogan van de sensibiliseringscampagne tegen soa’s. Want vaak stopt een soa niet bij één besmetting. Wie niet weet dat ie, bijvoorbeeld, chlamydia heeft, geeft het al snel onbewust door. Dus wat doe je als je net doorhebt dat je een virus of bacterie hebt opgelopen, en die hebt doorgegeven, maar je wil die persoon niet onder ogen komen?
Partneralert
Dan ga je dus naar de website Partneralert. Zo kan je je (ex)-partner anoniem waarschuwen dat ze zich moeten laten testen. Zo zorg je ervoor dat andere mensen geen soa oplopen, zélfs als de break-up met je ex niet ideaal verliep, of je niet zo goed weet hoe je aan je huidige partner moet zeggen dat er iets scheelt.
Hoe werkt het? Als je een diagnose van een soa krijgt, krijg je een code waarmee je je sekspartners kan informeren via de website. Je gegevens worden niet bijgehouden, en die van je sekspartners ook niet. Superhandig, maar je moet er vooralsnog wel eerst voor bij een Belgisch aidsreferentiecentrum voor langs. Op termijn zou de tool ook voor andere zorgverleners kunnen worden gebruikt.
Preventie blijft nodig
Volgens Sensoa is je partner waarschuwen een belangrijk onderdeel van de soa-preventie en bestrijding. Maar het taboe blijft groot, erover praten is dus nog altijd niet simpel, en dat staat die preventie in de weg. Deze website is dus één stap in de goede richting.
Tegelijk zet Sensoa ook in op preventieve medicatie. PrEP, hiv-remmende medicatie, kan worden ingenomen door mensen die een verhoogd risico hebben op een hiv-besmetting. Het gebruik ervan werd in 2017 goedgekeurd, ook daardoor verwacht Sensoa een daling in het aantal hiv-besmettingen. Dat wil echter niet zeggen dat preventie van andere soa’s daarom moet verminderen.