Aangeslagen Charles Michel: “Er is een voor 22 maart en een na 22 maart”

Aangeslagen Charles Michel: “Er is een voor 22 maart en een na 22 maart”

Een zichtbaar ontroerde premier Charles Michel (MR) heeft zonet emotionele, maar krachtige woorden gesproken op de persconferentie van de federale regering en het federale parket over de aanslagen van vandaag. Hij heeft ook bevestigd dat terreurniveau 4 voorlopig van kracht blijft.

“We vreesden een terroristische aanval en dat is gebeurd.” De krachtige boodschap van premier Charles Michel op de persconferentie was duidelijk: “We gaan er alles aan doen om die mensen, die barbaren die onze vrijheid en democratie hebben aangevallen, terug te slaan.” Welke maatregelen die woorden aankondigen, heeft hij er voorlopig nog niet bij gezegd.

Na zijn bezoek aan de luchthaven Zaventem en het metrostation Maalbeek was de premier zichtbaar emotioneel en dat klonk ook door in zijn woorden: “Wij blijven verenigd, ondanks de grote pijn in ons hart, maar meer vastberaden dan ooit. We worden geconfronteerd met vijanden die tegen onze fundamentele vrijheden willen vechten.” Ondanks de emotie, sprak Michel opnieuw krachtige woorden: “Ik wil duidelijk verklaren dat de autoriteiten en de bevolking alles zullen doen om onze fundamentele vrijheden te beschermen.”

“De beelden zijn op ons netvlies gebrand”

Voor de premier is er een voor 22 maart en een na 22 maart. “We zijn getroffen door de informatie en de getuigenissen die we hebben gekregen, maar ook door de beelden die we hebben gezien en op ons netvlies gebrand blijven.” Daarop bedankte de premier ook de burgers en de hulpverleners die de slachtoffer die na de aanslagen slachtoffers en hun nabestaanden en familie hebben bijgestaan.

Welke maatregelen er precies genomen zullen worden, is niet duidelijk. Michel heeft wel gezegd dat alle diensten alles op alles zetten: “Het onderzoek gaat de komende dagen volop verder, dag én nacht.”

Opvallend is dat de premier ook zei dat “we zo snel mogelijk in staat moeten zijn naar een normaal leven terug te gaan.” Of hij daarmee een daling van terreurniveau 4 bedoelt, is voorlopig niet duidelijk. Voorlopig blijft het hoogste terreurniveau in heel het land van kracht.

Gesponsorde artikelen