Aanschouw de Tour Triangle: het futuristische gebouw dat Parijzenaars verdeelt

Aanschouw de Tour Triangle: het futuristische gebouw dat Parijzenaars verdeelt

Parijzenaars laten niet om het even welk gebouw in hun stad toe. Vooral als iets te modern lijkt, zien ze het liever niet in hun stadscentrum opduiken. Denk maar aan de omgekeerde piramide aan het Louvre of het Centre Pompidou. En nu lijkt er een nieuw relletje te ontstaan, en wel om een glazen gebouw van 200 meter hoog.

Hoewel Parijzenaars met hun Eiffeltoren wereldfaam verkregen hebben, doen ze er toch alles aan om hoge of te moderne gebouwen uit de stad te verbannen. Buiten kantorendistrict La Défense zal je er dan ook heel weinig hoge gebouwen tegenkomen. Tegen de Tour Montparnasse was in 1969 zo enorm veel protest dat er sindsdien geen enkele toren meer gebouwd werd in het centrum.

Vetorecht

Maar daar wil Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, verandering in brengen. Ze duwt de Tour Triangle naar voor: een glazen wolkenkrabber die in de buurt van de Tour Montparnasse gebouwd moet worden. En hoewel de gemeenteraad het plan al heeft afgeschoten, heeft ze toch haar vetorecht gebruikt om het project in leven te houden. Het project zou Parijs volgens haar echt in de 21ste eeuw katapulteren, en ook nog eens de economie goed doen.

Herzog & de Meuron / Unibail-Rodamco

Schaduw

Volgens tegenstanders zou de Tour Triangle het uitzicht van de hele buurt verknoeien. Dat is althans de mening van Olivier de Mounicault, voorzitter van SOS Paris, een organisatie die Parijs wil vrijwaren van wolkenkrabbers. In de New York Times zegt hij dat het gebouw “als een muur een schaduw op de omgeving zal werpen”. Het zei ook nog dat zo’n gebouw helemaal niet in de buurt past. “Mensen komen niet naar Parijs om Manhattan te zien.”

Gesponsorde artikelen