Aanslag Utrecht: Drie doden, vijf gewonden, hoofdverdachte opgepakt

Aanslag Utrecht: Drie doden, vijf gewonden, hoofdverdachte opgepakt

Bij de aanslag in de Nederlandse stad Utrecht zijn vandaag drie doden en vijf gewonden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, bekendgemaakt op Twitter. Deze ochtend rond elf uur schoot een man op de passagiers van een tram aan het 24 Oktoberplein. De politie heeft de dader, een 37-jarige man van Turkse afkomst, ondertussen opgepakt.

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, heeft bevestigd dat er drie mensen zijn omgekomen bij de aanslag van deze ochtend. Er zijn ook vijf gewonden, waarvan drie in kritieke toestand. Omstreeks elf uur schoot een man daar mensen neer op een tram op het 24 Oktoberplein.

Na een klopjacht van enkele uren kon de politie de hoofdverdachte, een 37-jarige man van Turkse afkomst, vatten.

De bekendmaking van de burgemeester komt ietwat onverwacht. Amper een half uur eerder had premier Mark Rutte nog niet willen bevestigen dat er doden waren gevallen bij de aanslag.

De dader

Intussen heeft de politie de hoofdverdachte van de schietpartij opgepakt. Het gaat om Gökmen Tanis, 37 jaar oud en afkomstig uit Turkije. De hele middag werd er naar Tanis gezocht.

De wagen van de dader werd eerder op de namiddag al gevonden. De wagen stond enkele uren stationair te draaien met de ramen open. De politie van Utrecht is ter plaatse gekomen, reporters ter plaatse melden dat er ook een briefje aan het raam van de auto hing, maar niemand wilde kwijt wat daar dan opstond.

Terreur?

Het is voorlopig nog onduidelijk of er gesproken kan worden van een daad van terreur. De anti-terreureenheden kwamen wel al ter plaatse om de politie te ondersteunen.

Nederlandse bronnen spreken over een politiemacht met anti-terreureenheden op een adres op de Trumanlaan. Daar zouden ook schutters op het dak staan.

Rutte in crisisoverleg

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft het coalitieoverleg afgebroken. Hij noemt de situatie “zeer verontrustend” en gaat overleggen met een crisisteam. Op het Binnenplein in Den Haag, bij het Nederlands parlement, is er extra beveiliging met automatische wapens.

Kort na dat eerste overleg werd het dreigingsniveau in Utrecht verhoogd naar niveau vijf, dat is het hoogst mogelijke. Dat niveau is, na het oppakken van de vermoedelijke dader, teruggebracht tot niveau 4. Ook in onder andere Rotterdam is de politie extra waakzaam, vooral moskeeën worden in de gaten gehouden, om mogelijke moslimhaat te vermijden.

Er waren ook geruchten over andere schietpartijen in Utrecht, maar die zijn niet correct, zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens.

epa

Meerdere verdachten niet uitgesloten

Op een persconferentie bevestigt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat er een “complexe operatie bezig is”. “We zijn op zoek naar verdachten”, klinkt het. “Dat gebeurt in risicovolle omstandigheden. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat er één of meerdere daders zijn. Er is op dit ogenblik een grote actie bezig naar één verdachte.” Die verdachte werd ondertussen opgepakt, maar het is onduidelijk of er nog gezocht wordt naar meerdere daders.

Michel: “We zijn waakzaam”

“Onze gedachten zijn bij onze Nederlandse vrienden”, reageert premier Charles Michel (MR). “Onze diensten zijn waakzaam en volgen de situatie in Utrecht op de voet. We staan paraat om te helpen waar we kunnen.”

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft gereageerd op Twitter: “Hopen op snel meer duidelijkheid over schietpartij in Utrecht. Zinloos geweld lokt enkel meer zinloos geweld uit.”

Gesponsorde artikelen