Aanslag verijdeld: extreemrechtse officier wilde ongezien bloedbad aanrichten in VS

Aanslag verijdeld: extreemrechtse officier wilde ongezien bloedbad aanrichten in VS

In Washington is een luitenant van de Amerikaanse kustwacht opgepakt die van plan was om “burgers te vermoorden op een schaal die zelden in dit land werd gezien”. Christopher Hasson had het gemunt op kopstukken van de Democratische Partij, Amerikaanse journalisten en andere prominenten die kritiek op onder meer Donald Trump uitten. Op zijn computer zijn documenten gevonden die erop wijzen dat hij daarmee de regering instabiel wilde maken om zo een “wit thuisland” te creëren.

Op het lijstje met doelwitten van Hasson, die ook een voormalig marinier is, stonden onder meer de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en de rijzende ster aan het firmament Alexandria Ocasio-Cortez. Wie kritiek uitte op Donald Trump belandde ook op de lijst van Hasson. Na het bekijken van een online artikel waarin journalist Joe Scarborough van MSNBC naar Trump verwees als “de slechtste president ooit” bijvoorbeeld, zocht Hasson online naar Scarboroughs gegevens en filmde hij diens woning.

Fan van Breivik

Hasson werd afgelopen vrijdag opgepakt. In documenten die door de openbaar aanklager bij de rechtbank zijn ingediend, wordt hij een binnenlandse terrorist genoemd die “onschuldige mensen wilde vermoorden op een schaal die zelden is vertoond in de VS”.

In zijn woning zijn 15 vuurwapens en meer dan 1.000 kogels gevonden. Ook zijn er drugs gevonden. De openbaar aanklager stelt dat de verdachte, Cristopher Paul Hasson (49), sinds 2017 het manifest van de Noor Anders Breivik heeft bestudeerd. Die vermoordde in 2011 tientallen mensen, veelal jongeren, in Oslo en op het eiland Utoya.

Hasson zocht op internet naar de beste plekken in Washington om Congresleden te treffen. Ook zou hij hebben nagedacht over een biologische aanval en het vergiftigen van voedselvoorraden.

“Wit vaderland”

De verdachte hangt al jaren neo-nazistische ideeën aan. Zijn doel zou “een wit vaderland” zijn. De aanklager wil de zaak verder niet toelichten omdat het om een lopend onderzoek gaat.

“De liberale ideologie vernietigt traditionele mensen, vooral als ze blank zijn”, stond in een manifest van Hasson volgens Politico. “Er is extreem geweld nodig om hier wat aan te doen. Veel bloed moet vloeien voordat een blanke man van de bank afkomt.”

Uit andere documenten blijkt dat hij hoopte dat Rusland, of ieder ander land dat de westerse ideologie afwijst, de macht zou overnemen in de VS. “Zolang het maar geen moslimland is. Al hebben ze terecht een afkeer van de westerse ideologie.”

Gesponsorde artikelen