Aanslagen in Sri Lanka krijgen politiek tintje: premier schuift schuld in de schoenen van president

Aanslagen in Sri Lanka krijgen politiek tintje: premier schuift schuld in de schoenen van president

De aanslagen in Sri Lanka van zondagmorgen krijgen een politiek tintje. Premier Wickremesinghe schuift de schuld voor de aanslagen in de schoenen van president Sirisena. Die was op voorhand door de Sri Lankaanse inlichtingendienst op de hoogte gebracht van de mogelijke dreiging en kreeg zelfs een brief met namen van terroristen. Bij acht verschillende explosies kwamen er zondagmorgen nu al zeker 290 mensen om het leven, nog 500 mensen raakten gewond.

De bloederige aanslagen van gisterenmorgen in Sri Lanka
hebben nu al zeker het leven gekost aan 290 mensen. Het aantal gewonden liep al op tot zeker 500. Er vielen ook meer dan 30 buitenlandse slachtoffers, waaronder al zeker één Nederlander. Voorlopig worden er nog geen Belgische slachtoffers gemeld.

In de loop van de dag kon de politie al acht verdachten aanhouden. Intussen heeft de politie al 24 mensen opgepakt, al blijft er enorm weinig geweten over de daders. De aanslagen zijn nog steeds niet opgeëist, maar volgens BBC-reporter Azzam Ameen kijkt de politie in de richting van een “radicaal extremistische islamitische groepering”.

Inlichtingendiensten waren op de hoogte

Premier Ranil Wickremesinghe maakte gisterenavond al bekend dat er “informatie” was over mogelijke aanvallen. Naar verluidt zouden de lokale inlichtingendiensten zo’n tien dagen geleden informatie hebben ontvangen dat “bekende kerken” het doelwit zouden worden van zelfmoordterroristen.

“We moeten nagaan waarom de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen niet zijn genomen. Noch ik, noch de minsters zijn op de hoogte gebracht”, stelde Wickremesinghe op een persconferentie. “Maar de belangrijkste prioriteit nu is het oppakken van de daders.”

Op Twitter deelde Minister van Telecommunicatie, Sport en Buitenlandse Tewerkstelling, Harin Fernando, verschillende documenten die er op moeten wijzen dat de inlichtingendiensten op de hoogte waren van de dreiging. “Er moet duidelijke actie worden ondernomen om te weten te komen waarom deze waarschuwingen zijn genegeerd”, schrijft hij.

Radicaal islamitische groepering genoemd in brief

Op maandag bevestigde een woordvoerder van het kabinet dat Sri Lankaanse autoriteiten twee weken geleden op de hoogte waren gebracht van mogelijke aanvallen. Zo hadden ze zelfs verschillende namen van verdachten gekregen.

“Veertien dagen voor de incidenten zijn we er al over ingelicht”, stelde woordvoeder Rajiatha Senaratne op een persconferentie vandaag. “Op 9 april heeft de baas van de nationale inlichtingendienst een brief geschreven waarin de namen van leden van een terroristische organisatie waren opgenomen.” In die brief zou de radicaal islamitische groep National Thowheeth Jama’ath genoemd zijn. Die NTJ is een recent opgerichte radicaal islamitische groepering die sterk voorstander is van de globale jihadbeweging.

Aanslagen worden gepolitiseerd

Senaratne benadrukte wel dat premier Wickremesinghe en zijn kabinet niet op de hoogte waren van de waarschuwingen over mogelijke aanvallen. Zij zouden niet uitgenodigd geweest zijn op de veiligheidsmeetings die geleid werden door president Maithripala Sirisena. “De premier was niet op de hoogte van deze brieven en revelaties”, zei Seneratne. “We proberen onze verantwoordelijkheid niet van ons af te schuiven, maar dit zijn de feiten. Ook wij waren enorm verrast door deze rapporten.”

De aanslagen van zondagmorgen lijken zo een politiek tintje te krijgen. De fouten die gemaakt zijn worden zo door premier Wickremesinghe in de schoenen geschoven van president Sirisena. Die twee liggen al langer in conflict. In oktober probeerde de president de premier nog te ontslaan, maar dat mislukte.

epa

8 ontploffingen

Gisterenmorgen kwart voor negen plaatselijke tijd werden er op zes verschillende plaatsen meldingen gemaakt van ontploffingen. In de hoofdstad Colombo werden drie hotels en een kerk geraakt, net als een kerk in Negombo en een in Batticaloa.

Terwijl de politie op zoek was naar de verdachten, volgden er later op de dag nog een zevende en achtste ontploffing, beiden in districten van de hoofdstad. Zondagavond werd er nog een explosief gevonden in de luchthaven van Colombo, maar dat kon onschadelijk gemaakt worden voor er slachtoffers vielen.

Bij controles van de verschillende sites heeft de politie vandaag tientallen kleinschalige explosieven gevonden. Een daarvan, dat werd gevonden in een voertuig bij een van de plaatsen waar zondagmorgen een ontploffing plaatsvond, kwam tot ontploffing wanneer veiligheidsdiensten het probeerden onschadelijk te maken.

Bij die aanslagen vielen nu dus al zeker 290 doden en 500 gewonden.

Gesponsorde artikelen