Aanstormend skateboardtalent Lore Bruggeman: 18 jaar en klaar voor de Olympische Spelen

18 lentes jong en nu al een van de beste skaters in België. De West-Vlaamse Lore Bruggeman weet hoe ze een blijvende indruk moet nalaten met haar skateboard. Van Belgisch vicekampioen en een prachtige 3de plaats op de grootste skateboardwedstrijd ter wereld voor meisjes tot ambassadrice van enkele grote merken zoals OnePlus. Hoog tijd om dit supertalent beter te leren kennen alvorens ze naar de Olympische Spelen vertrekt.

Toegegeven, het is voorlopig nog even afwachten totdat de coronacrisis daadwerkelijk een debuut op de Olympische Spelen toelaat. Niet alleen voor Lore zou het de eerste keer zijn, ook de discipline skateboarden wordt voor het eerst opgenomen in de internationale sportmanifestatie. Al ligt Lore zelf niet wakker van het uitstel: ‘Door corona zijn de Olympische Spelen opgeschoven, maar ik zie dat niet perse als iets negatiefs. Het lijkt mij eerder een kans om nóg meer en harder te trainen zodat ik nog beter resultaten kan leveren.’

Trainen in coronatijden

En hoe doe je dat beter dan zelf een mini-skateramp in de tuin bouwen? “Tijdens de eerste lockdown moest iedereen zoveel mogelijk binnenblijven”, vertelt Lore. “Dat zorgde voor een echte uitdaging om te blijven skaten en mijn tricks te onderhouden. Aangezien ik plots heel veel extra tijd om handen had, bouwde ik een miniramp in de tuin. Gelukkig mogen we ondertussen alweer echt buiten sporten, dus trek ik regelmatig naar het park in Antwerpen. Daarnaast doe ik ook aan kracht- en cardiotraining bij de kinesist.”

A woman in a man’s world

Skaten wordt doorgaans nog heel vaak gezien als een mannensport. Maar Lore staat haar mannetje – en hoe. “Ik denk dat veel meisjes wel kunnen beamen dat je je als vrouw toch net iets harder moet bewijzen in de skatewereld”, zegt de skateboardster. “Wanneer je bijvoorbeeld in een skatepark toekomt, zijn vaak alle ogen op jou gericht. Dan heb je toch wel het gevoel dat je eerst even moet aantonen dat je daadwerkelijk iets kunt, en niet gewoon voor de show of aandacht komt. Gelukkig zijn er de laatste tijd wel veel meer meisjes die het bord durven opnemen en beginnen skaten. Dat is echt leuk om te zien.” Lore’s belangrijkste tip is dan ook: kijk niet naar wat anderen zeggen of denken over jou. Het belangrijkste is doen wat je graag doet. Je hoeft niemand iets te bewijzen – je hoeft er alleen zelf plezier in te hebben. 

William Rutten

Knappe kop

Al dat skateboardtalent combineert Lore ook nog eens met een studie communicatiewetenschappen aan de universiteit in Gent. Van een bezig bijtje gesproken! ‘Dankzij mijn topsportstatuut kan ik mijn lessen en examens iets flexibeler invullen’, gaat ze verder. ‘Het eerste semester nam ik dan ook al mijn vakken op. Nu er opnieuw meer wedstrijden aankomen, wordt dat iets moeilijker te combineren met het skaten en de kinesist, maar dat komt wel goed.’ 

Never Settle 

En over je mannetje staan gesproken: gezien bij het wereldwijde smartphonemerk OnePlus alles draait rond hun motto Never Settle, was een samenwerking met Lore dan ook een match made in heaven. Ook skaten betekent vallen en opstaan, en elke keer weer proberen om te verbeteren. Eén keer een trick landen is leuk, maar het is het perfectioneren daarvan waar je pas echt je energie uit haalt. “De Never Settle-campagne was mijn allereerste campagne ooit. Het was tof om te zien hoe OnePlus altijd tot het uiterste gaat met smartphone innovaties. Wij delen gewoon dezelfde mentaliteit”, vertelt Lore. “Want wat ik ook doe, ik zoek continue mijn eigen grenzen op”. En binnenkort heeft Lore al een nieuwe campagne met het merk op de planning staan. Wat dit zal inhouden, komen we pas later te weten. Maar we kijken er in ieder geval al naar uit!

Meer
Lees meer...