Aantal rokers blijft stabiel in de afgelopen drie jaar

Sigaret
GettyImages

Bijna één op de vijf Belgen rookt. Dat maakte Stichting tegen Kanker bekend. Het aantal rokers blijft wel stabiel over de afgelopen drie jaar. Jongeren roken vaker af en toe een sigaret, maar het aantal rokers stijgt wel naarmate de leeftijd stijgt. Vrouwen zeggen dan weer makkelijker nee tegen een sigaret in vergelijking met mannen.

Het aantal rokers in ons land blijft de afgelopen drie jaar stabiel. Dat zegt een nieuw onderzoek van Stichting tegen Kanker. Maar we zien wel dat mannen vaker roken dan vrouwen. Jongeren doen het nog relatief goed in het onderzoek. Zij roken eerder sporadisch een sigaret en zullen dus niet op dagelijkse basis roken.

E-sigaret populair

Het onderzoek toonde wel aan dat de e-sigaret steeds populairder wordt. Eén op de vier Belgen heeft ooit wel al eens een elektronische sigaret gebruikt, maar daar blijft het vaak bij. Mensen proberen het, maar laten die e-sigaret snel links liggen. De meest voorkomende plaats waar mensen elektronisch dampen is Brussel. Daar neemt de populariteit toe in vergelijking met vorig jaar. In Vlaanderen is de e-sigaret niet zo populair. Vaak is de elektronische sigaret geen vervanger, maar een aanvullend product. Zes op de tien rookt ook nog andere tabaksproducten.

Maatregelen

Stichting tegen Kanker pleit wel voor een aantal maatregelen om roken tegen te gaan. Zo wil de organisatie dat de Belgische overheid roken in het bijzijn van kinderen in de auto volledig verbiedt. “Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien. Daarom moeten ook terreinen zoals kinderboerderijen en speeltuinen rookvrij gemaakt worden.”, klinkt het bij de organisatie.

Reclameverbod

Bijna de helft van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat de verkoop van tabak compleet verboden moet worden. Meer dan de helft vindt het een goed idee dat reclame voor tabak verboden wordt op plaatsen waar het verkocht wordt. Een ander deel zegt dan weer dat tabak niet zichtbaar in een winkel aanwezig mag zijn.

Gesponsorde artikelen