A$AP Rocky aangeklaagd voor mishandeling ondanks tussenkomen van Trump: volgende week weten we of hij in cel blijft

epa: A$AP Rocky

De rapper A$AP Rocky wordt in Zweden officieel aangeklaagd voor mishandeling. Hij werd er begin juli opgepakt na een vechtpartij en zit er sindsdien al drie weken in de gevangenis. Daardoor moest de rapper al verschillende concerten afzeggen, waaronder zijn optredens op de Belgische festivals Dour en Tomorrowland. De Amerikaanse president Donald Trump probeerde al, samen met rapper Kanye West, om A$AP Rocky vrij te krijgen, maar daar gaf de Zweedse regering geen gehoor aan.

A$AP Rocky wordt in Stockholm aangeklaagd voor mishandeling en blijft voorlopig dus in de cel, waarin hij al sinds 3 juli vastzit. Dat meldt de Amerikaanse omroep CNN.

De 30-jarige rapper zette beelden van voor zijn concert in de Zweedse hoofdstad op Instagram, waarop te zien is hoe twee jongemannen hem tegen zijn zin benaderen. In een andere video, gepubliceerd door voorbijgangers, lijkt te zien hoe A$AP Rocky één van zijn belagers op de grond gooit, slaat en trapt. De mishandelde man zou gewond zijn geraakt.

“Geen zelfverdediging”

Het Openbaar Ministerie van Zweden oordeelt dat Rakim Mayers, de echte naam van de rapper, wel degelijk een misdrijf gepleegd heeft “ondanks beweringen dat het hier om zelfverdediging en uitlokking ging”. Twee mannen uit de entourage van A$AP Rocky zijn ook aangeklaagd.

Wellicht gaat de rechtszaak begin volgende week van start. De openbaar aanklager denkt dat die zo’n drie dagen in beslag zal nemen. A$AP Rocky en zijn twee trawanten blijven hoe dan ook tot dan in de cel.

Onduidelijkheid over optredens in augustus

De rapper zegde al zijn concerten, die in juli gepland waren, af. Zijn eerste optreden volgende maand staat gepland op 3 augustus in Canada. A$AP Rocky staat in augustus ook gepland op het Nederlandse festival Lowlands. Of die shows zullen doorgaan, is nog niet geweten.

epa: A$AP Rocky

“Geen speciale behandeling” ondanks tussenkomen van Trump

Zo’n 600.000 fans ondertekenden al een petitie voor de vrijlating van A$AP Rocky. De Amerikaanse president Trump zei onlangs nog dat hij op verzoek van Kanye West met de Zweedse premier zou praten over de situatie van A$AP Rocky. De Zweedse premier Stefan Löfven (Socialdemokraterna) reageerde dat de Amerikaanse rapper geen speciale behandeling krijgt: “In Zweden is iedereen gelijk voor de wet, ook bezoekers uit andere landen.”

Stefan Löfven (Socialdemokraterna)

Gesponsorde artikelen