Aardbeienangst in Australië: al zeker tien naalden gevonden in aardbeien (en in één banaan)

Aardbeienangst in Australië: al zeker tien naalden gevonden in aardbeien (en in één banaan)

Australië kampt met een eigenaardig probleem: de overheid moet er aardbeien uit de handel halen omdat er naalden werden gevonden in het fruit. De tien naalden die al teruggevonden werden in de aardbeien, zorgen voor behoorlijk wat paniek: al zes leveranciers waren slachtoffer van naalden in hun fruit.

Scherpe objecten horen niet in je fruit, da’s duidelijk en daarom grijpt dit schandaal Australië bij de keel: in verschillende bakjes aardbeien werden naalden gevonden. Wat eerst nog toeval leek, blijkt nu echt een steeds groter wordende affaire te zijn. Al in tien bakjes werden naalden gevonden, een absoluut drama voor wie z’n kleine kinderen al eens graag wat aardbeien in de handen duwt.

Tien besmette bakjes

Vorige week moest een man naar het ziekenhuis gebracht worden omdat er een naald in zijn aardbeien zat. Dat leek eerst een ongeluk, maar op een week tijd werden nu al in tien bakjes aardbeien van verschillende leveranciers, naalden gevonden. De minister van Volksgezondheid in Australië, Greg Hunt, heeft aan de dienst voedselveiligheid gevraagd om de zaak te onderzoeken. Mogelijk gaat het om een ontslagen of ontevreden medewerker.

Verschillende Nieuw-Zeelandse supermarktketens hebben intussen alle Australische aardbeien uit hun aanbod geschrapt tot de daders gevangen worden. Maar politie en handelaars denken dat er ook sprake zou kunnen zijn van een copycat-effect. Dé vraag die de politie zich momenteel stelt, is of de aardbeien het werk zijn van één persoon of meerdere.

Banaan

Om de zaak nog erger te maken, werd gisteren ook een vrouw opgepakt die een naald in een banaan aan het duwen was. Ze werd ondervraagd, maar het lijkt om een ongerelateerd incident te gaan, de vrouw heeft mentale problemen.

De eerste gevallen van de naaldenaardbeien waren in Queensland, maar ook in New South Wales, Victoria, het Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Zuid-Australië en Tasmanië werden al naalden gevonden.

Waarom je normaal wél van aardbeien mag genieten: 10 weetjes over het fruit.

iStock

Jobs verloren

Intussen maken niet alleen ouders en fruiteters zich zorgen. Ook de aardbeientelers zelf zitten in de problemen. De belangenvereniging van aardbeientelers in Queensland, liet al weten dat “deze ene daad van commercieel terrorisme een miljoenenbusiness op de knieën gedwongen heeft.”

10 dingen die lekker, maar giftig zijn.

“We zijn boos voor iedereen die er iets mee te maken heeft. De boeren, de leveranciers, de inpakkers, de truckers en iedereen die nu op het punt staat om z’n job kwijt te raken. Het reikt erg ver”, zeggen zij aan radiostation ABC.

Voor wie wel nog Australische aardbeien koopt, is er opvallend eenvoudig advies: snij de aardbeien voor je ze eet.

Gesponsorde artikelen