Left Right
scrollTop top

AB Inbev roept Leuvenaars op om in hun zonnepanelen te investeren maar alle energie gaat naar de brouwerij


AB Inbev lanceert crowdfunding voor Leuvenaars.
© Wiki Commons

Netbeheerder Luminus installeert 2.117 zonnepanelen op het dak van de Leuvense Stella Artois-brouwerij van AB Inbev. De biergigant roept alle Leuvenaars op om via een zonnedelenproject mee te investeren in de panelen en zo “hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering”. Dat meldt onder meer de nieuwswebsite Leuven Actueel. De opgewekte stroom zal echter voor 100 procent door de brouwerij zelf verbruikt worden. De stadsbewoners krijgen wel een rendement op hun investering.

AB Inbev wil maar liefst 2.117 zonnepanelen plaatsen op het dak van de Stella Artois-brouwerij in Leuven. De zonnepanelen zullen een oppervlakte van 3.800 vierkante meter innemen en zullen jaarlijks 576.000 kWh (kilowattuur) aan groene energie produceren. Dat komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 150 gezinnen of de productie van bijna 8 miljoen bierflesjes van 25 centiliter per jaar. Dauvister, een dochteronderneming van Luminus, is verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie, de inwerkstelling en het onderhoud van de zonne-installatie.

100 procent groen tegen 2025

“Als duurzame brouwer hebben we een voorbeeldfunctie en streven we er voortdurend naar om onze impact op het milieu te verminderen”, zegt Stella Artois-brouwerijdirecteur Alexander Soenen. Stella Artois wil tegen 2025 voor 100 procent op hernieuwbare energie draaien. “Dat we bovendien ook de inwoners van Leuven, Home of Beer, bij dit duurzame project kunnen betrekken, maakt het voor ons extra mooi”, zegt Soenen nog.

Inwoners van Leuven worden uitgenodigd om via het groene initiatief Power2Green, waarvan Luminus aandeelhouder is, te investeren in de installatie van de 2.117 zonnepanelen op het dak van de brouwerij. Investeren kan voor een bedrag van 250 euro en gebeurt online via het crowdfundingsplatform Mozzeno. Investeerders genieten van een gemiddeld bruto rendement van 3 procent gedurende 5 jaar. Dat is financieel voordelig als je bedenkt dat het rendement op een spaarboekje zo’n 0,11 procent is inclusief getrouwheidspremie.

139 ton CO2 per jaar

“Leuvenaars die zonne-energie een warm hart toedragen en zelf geen dak hebben voor zonnepanelen kunnen via dit project van zonnedelen toch rechtstreeks hun steentje bijdragen voor een groene toekomst”, zegt Luminus-CEO Grégoire Dallemagne. Hij benadrukt ook dat dankzij de nieuwe zonne-installatie de uitstoot van 139 ton CO2 per jaar vermeden wordt in Leuven.

Ook het Leuvens stadsbestuur is voorstander van het project. David Dessers (Groen), schepen van klimaat en duurzaamheid, zegt dat hij blij is dat “AB InBev, toch wel een icoon in Leuven, mee op de kar springt en haar daken vol zonnepanelen legt”: “Hopelijk volgen veel Leuvense bedrijven dit voorbeeld.”

Leuven 2030, het initiatief dat ijvert voor een klimaatneutraal Leuven tegen 2030, reageert ook enthousiast.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810