AB wordt Koninklijk Circus op 35e verjaardag

AB wordt Koninklijk Circus op 35e verjaardag

“Hoera, we mogen blijven leven!”. Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers slaakte een zucht van opluchting toen Koning Filip en zijn Mathilde overtuigd de duim in de lucht staken na haar vraag of het optreden wel een beetje oké was. Samen met Girls In Hawaii zorgde de band met een dubbelconcert voor de apotheose van 35 jaar AB.

“Een Belgisch feest met groepjes van elke kant van de taalgrens? Daar moeten we bij zijn, Mathilde, koop tickets!”, klonk het ten paleize.

De Koning en in zijn kielzog een karrenvracht “gestelde lichamen” en ambassadeurs uit alle uithoeken van de wereld daar in de zitjes van de AB, dat is alsof ze de fanclub van Channel Zero in het publiek van de Koningin Elisabethwedstrijd droppen. Trouwe AB-bezoekers botsten op een kordate njet toen ze op zoek gingen naar hun zitje, struikelden over veiligheidsmensen en keken nog wat onwennig toen Mauro Pawlovski het nationale volkslied speelde ter verwelkoming van de vorst.

De royale gitaarsaus van Girls In Hawaii

Ook Girls In Hawaii leek eerst even te willen aftasten hoe de vork juist aan de steel zat. Nochtans, als u behalve de watervallen van Coo en de grotten van Han nog iets uit het Zuidelijke landsgedeelte wil leren kennen, ga dan zeker op zoek naar deze band. Waren het Vlamingen, we waren er even gek van als van, pakweg, Balthazar. Nu moet het zestal nog wat aan de weg timmeren. Maar met nummers als Not Dead en Misses dat Stubru een tijdje met stip in de playlist zette, raken de twijfelaars overtuigd. Door parels als afsluiter Flavor te overgieten met een royale (hebt u ‘m?) geut gitaarsaus, wordt dat zelfs een makkie.

De Vlaamse Florence

Lara en haar intergalactische kompanen hadden minder last van stress. De evolutie van de frontvrouw is indrukwekkend. Terwijl ze een jaar of drie geleden nog min of meer als een verlegen chiromeisje op het podium stond, werpt ze zich vandaag steeds nadrukkelijker op als één van de leading ladies van de Belgische muziekscène. Iets zegt ons dat Florence Welch van Florence & The Machine wel eens een voorbeeld zou kunnen zijn.

Wel, ze komt aardig in de buurt. Van opener Northern RD tot tweede bisnummer The Fall toont ze dezelfde présence en stijl. En, gelukkig maar: haar grappige, relativerende eigen ik. Door aan de koning te vragen of het publiek genoeg mee zingt bij Islands bijvoorbeeld. Of door één van haar bandleden “onze eigen Prins Filip” te noemen.

Girls In Hawaii rolde de rode loper uit voor het verjaardagsfeest van de AB. Intergalactic Lovers zette de kroon op het werk. Als het VIP-feestje met “DJ Reynders” (copyright Lara Chedraoui) op dat elan doorging, werd het ongetwijfeld een bijzonder fijne verjaardag van ’s lands leukste concertzaal.

De toon werd meteen na het afsluiten in elk geval goed gezet. Bij het buitenstappen, knalde “Who’s The King?” van Dog Eat Dog door de luidsprekers. Ode aan de grappenmakker die net dat schijfje in de cd-speler plofte.

Gesponsorde artikelen