ABC en eins, zwei, drei: vanaf volgend jaar ook Engels en Duits op de basisschool

ABC en eins, zwei, drei: vanaf volgend jaar ook Engels en Duits op de basisschool

Wie nu al niet meer kan volgen met het huiswerk van z’n pagadders weet wat gedaan deze zomervakantie: bijspijkeren op z’n Duits en Engels. Want vanaf volgend schooljaar mag er ook een initiatie gegeven worden in de derde landstaal en dus ook in het Engels. Tellen we binnenkort allemaal one, two three? Zo’n vaart loopt het niet. 

Engels vanaf het middelbaar, is dat niet wat laat? Volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) duidelijk wel, want vanaf volgend jaar kunnen er initiatielessen gegeven worden, vanaf het eerste leerjaar. De kans is vrij groot dat je kinderen daar niet echt veel van merken, want het gaat niet om officiële lessen, maar om bijvoorbeeld taalspelletjes. De maatregel is ook niet verplicht.

Maar vanaf het derde leerjaar kan reguliere les dus wel. En daar zijn goede redenen voor: niet alleen is het veel gemakkelijker om een nieuwe taal aan te leren op jonge leeftijd, het geeft leerlingen al een duwtje in de goede richting. Op dit moment is enkel Frans aanleren verplicht vanaf het vijfde leerjaar.

15% kan Duits

Op de wereldranglijsten doet België het meestal niet zo slecht: op de EPI-ranking van het EF-taleninstituut staan we voor Engels bijvoorbeeld op de elfde plaats. Da’s een verbetering tegenover het jaar daarvoor: toen haalden we slechts de zeventiende plaats. Statistieken van de overheid uit 2013 tonen dat de een dikke 80 procent van de Belgen van zichzelf vindt dat ze Engels kunnen, slechts 60% zegt dat over het Frans. 15% durft zeggen dat ze Duits kunnen.

Maar in het hoger onderwijs wordt steeds meer Engels gebruikt, en hoewel slechts 1% van de bacheloropleidingen en 18% van de masteropleidingen in die taal wordt aangeboden, zal dat aantal binnenkort wellicht fors omhoog gaan. Wat extra Engels op het lagere schoolniveau zou daar ideaal gesproken, al wat struikelblokken moeten wegnemen.

Gesponsorde artikelen