Left Right
scrollTop top

Abdeslam en Ayari krijgen maximumstraf van 20 jaar voor terroristische moordpoging in Vorst


Abdeslam en Ayari krijgen maximumstraf van 20 jaar voor terroristische moordpoging in Vorst

Salah Abdeslam en Sofien Ayari zijn veroordeeld tot de maximumgevangenisstraf van 20 jaar voor de terroristische moordpoging op agenten op 15 maart 2016 in de Driesstraat in Vorst. Naast hun doodgeschoten kompaan Mohamed Belkaïd zou minstens één van de twee anderen ook op de politie geschoten hebben. Of het duo die straf effectief zal uitzitten, staat nog niet vast.

De correctionele rechtbank van Brussel heeft Salah Abdeslam en Sofien Ayari een gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van 12.000 euro gegeven. Het kan nog jaren duren voor ze de straf zullen uitzitten, als het al zover komt. Pas na afloop van het proces in Frankrijk en na hun eventuele straf voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van november 2015 komen ze mogelijk naar België.

34 kogels

Toen de politie op 15 maart 2016 de deur van hun flat probeerde in te slaan, openden ze meteen het vuur met oorlogswapens. Er werden in totaal 34 kogels afgevuurd. De rechtbank oordeelde dat dat een teken was dat de daders de agenten wilden ombrengen. Dat melden de VRT en de kranten van De Persgroep.

Eén van de agenten werd door een kogel geraakt aan het hoofd, wat voor de rechtbank een extra element was om de maximumstraf uit te spreken. Het feit dat er bij de politie geen doden gevallen zijn, lag volgens de rechtbank niet aan de verdachten zelf.

Terrorisme staat vast

De rechtbank stelt dat er ook zeker terrorisme in het spel is. Zo werd de huiszoeking gedaan naar aanleiding van het onderzoek naar de terreuraanslagen in Parijs. Belkaïd, Abdeslam en Ayari waren leden van de terreurgroep Islamitische Staat en van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs. De drie doken maandenlang onder na november 2015.

Ook waren Ayari en Belkaïd in Syrië geweest om er IS te steunen en bleek uit brieven van Abdeslam dat hij trouw gezworen had aan Abu-Bakr-al-Baghdadi, de toenmalige leider van de terreurbeweging. Een extra doorwegend element: de schietpartij vond plaats in een familiewijk met een school en een crèche.

Beschuldigden niet aanwezig

De verdediging van beide verdachten ging niet akkoord met de verdenking van ‘terroristische moordpoging’, maar de rechter gaf hen dus geen gehoor.

Abdeslam en Ayari waren zelf niet aanwezig bij de uitspraak van het vonnis. Abdeslam zei tijdens zijn ondervragingen dat hij het gezag van de rechtbank niet erkent. De advocaat van Ayari had laten weten dat zijn cliënt waarschijnlijk wel naar het Poelaertplein in Brussel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308