Abdeslam lacht ons allemaal uit: weigert elke vorm van medewerking op proces

Abdeslam lacht ons allemaal uit: weigert elke vorm van medewerking op proces

Salah Abdeslam moet, drie jaar na de aanslagen op de Parijse Bataclan en de schietpartij in Verviers, zich verantwoorden voor een Belgische rechter voor een voorafgaande schietpartijin Vorst. De meest opgejaagde man in België krijgt zijn proces, zelfs internationale media slaan hun tenten op aan het Brusselse justititegebouw. En wat deed Abdeslam tijdens zijn verhoor? Zwijgen. 

De verwachtingen zijn hooggespannen voor wat het grootste terreurproces in België zal zijn. Salah Abdeslam, vermoedelijke medeplichtige aan de aanslagen aan de Parijse Bataclan en de schietpartij in Verviers, en zijn kompaan Sofien Ayari, worden vandaag ondervraagd door het Brusselse gerecht. Enig probleem: op veel medewerking van Abdeslam moeten we duidelijk niet rekenen.

Internationale belangstelling

Zo’n 350 journalisten uit alle landen wachten op uitleg, op het antwoord op de grote waarom-vraag. De schietpartij en de aanslagen in Parijs liggen nog vers in het geheugen, een aanslag in het hart van Europa kwam aan als een slag in het gezicht. Vandaag gaat het enkel over een inval in Vorst, waar Abdeslam en Sofien Ayari bij aanwezig waren. Maar Abdeslam weigert elke medewerking. Zijn verhoor vandaag duurde dan ook niet lang.

Abdeslam kwam in wit hemd en met krullend haar en baard aan op het proces. Sofien Ayari werd eerst verhoord, hij gaf wél antwoorden aan de voorzitter. Over de wapens die opgeslagen lagen in de Driesstraat in Vorst, waar de politie een inval deed, drie dagen voor Abdeslam en Ayari werden gearresteerd in Molenbeek. Bij die inval werd de terreurverdachte Mohamed Belkaid gedood en raakten drie agenten gewond.” Over zijn vlucht naar Molenbeek wil Ayari niets meer kwijt, maar hij vertelt wel dat enkel Belkaid wapens zou gebruikt hebben tijdens de inval. Daarmee verdedigt hij ook Abdeslam.

Stilte

Die laatste heeft veel minder woorden over voor de voorzitter. “Neen, ik wil op geen enkele vraag antwoorden”, verklaart de Fransman. Hij heeft daar ook over nagedacht. “Men heeft mij gewoon gevraagd om te komen. Ik heb gevraagd om te kunnen zwijgen.” Verklaringen komen er dus niet, maar een beetje rel schoppen, kan wel. “Mijn stilte maakt van mij geen crimineel, het is mijn verdediging”, zegt Abdeslam nog. “Ik heb geen schrik van jullie. Ik geloof in Allah en dat is alles. Ik voeg niets meer toe.”

De voorzitter nam akte van zijn verklaring. Uiteindelijk wordt Abdeslam geboeid terug afgevoerd. Het proces wordt even stilgelegd, advocaat Sven Mary beloofde “met zijn cliënt te zullen praten.” Om half twee gaan de verhoren verder.

Een lichte anticlimax is dat, maar verbazen mag het niet. Sven Mary, de advocaat van Abdeslam in België, had eerder de samenwerking al verbroken wegens het stilzwijgen van zijn cliënt. Overigens gaat het proces van Abdeslam ook in Frankrijk door. Hij werd aan Frankrijk uitgeleverd, op voorwaarde dat zijn proces in België niet in het gedrang kwam. Het proces werd eerst even uitgesteld, nu gaat het echt van start, maar veel antwoorden krijgen we niet.

Gesponsorde artikelen