Abortus uit de strafwet: eindelijk nog eens overwinning voor regering Michel

Abortus uit de strafwet: eindelijk nog eens overwinning voor regering Michel

Abortus is niet langer een misdrijf, maar een recht. Dat zijn de vier regeringspartijen overeen gekomen. Een belangrijke deal, want zo bewijst premier Charles Michel (MR) nog eens dat hij z’n ploeg op één lijn krijgt. De doorbraak in een ethisch dossier is een mooie pluim op z’n hoed.

Abortus is en blijft een omstreden zaak: onder meer de katholieke kerk blijft radicaal tegen. Want vanmorgen reageerden de Belgische bisschoppen al misnoegd. Maar het zal de meerderheid en de regering Michel nu niet meteen van koers doen veranderen. Want zij sloten een stevig onderhandeld akkoord om al wie een abortus uitvoert, niet langer onder de strafwet te laten vallen.

In dat strafwetboek staat alles wat strafbaar is, en daarbij stond ‘vruchtafdrijving veroorzaken bij een vrouw’ duidelijk vermeld, met geldboetes en zelfs een mogelijke gevangenisstraf tot één jaar. Sinds 1990 was de wetgeving rond abortus wel al grondig aangepast, en kon het onder bepaalde voorwaarden.

Abortus wordt recht

Maar nu wordt het helemaal omgedraaid: abortus verdwijnt uit het nieuwe strafwetboek en wordt zelfs een recht. Er gelden natuurlijk wel een aantal regels, want het kan niet zomaar. Die wijken overigens niet zoveel af van die voorwaarden uit 1990. Maar het feit dat het nog steeds op zich strafbaar was, was een anachronisme: alle buurlanden hebben het al lang uit het strafwetboek gehaald. Dat gebeurt nu dus ook in België.

Belangrijkste nieuwigheid is meteen dat al wie een vrouw verhindert om abortus te plegen, zelf een strafbaar feit uitvoert. Een vrouw heeft 12 weken vanaf de conceptie om zo’n abortus te doen. Plus er is een bedenktijd van 6 dagen, tenzij de gezondheid van de vrouw in gevaar is. Wie die tijd overschrijdt, is wel nog strafbaar, net zoals vroeger. In praktijk gaan vrouwen dan vaak naar Nederland.

De verplichting dat de vrouw “in een noodsituatie” moet zitten, die valt weg. Op zich was dat hoe dan ook al erg vaag: het was de vrouw zelf die moest beoordelen of ze in een noodsituatie zat. Artsen kunnen wel nog weigeren om een abortus uit te voeren, maar moeten dan doorverwijzen.

Voor elk iets in de deal

Het dossier lag gevoelig binnen de regering. De Vlaamse liberalen drongen aan op een regeling, CD&V en ook N-VA stonden niet te popelen. Maar premier Michel wilde vermijden dat z’n ploeg uiteen zou gespeeld worden, en dat er eventueel een wisselmeerderheid zou volgen met de socialisten. Bovendien was niemand tegen het strafwetboek op dit vlak aanpassen: die straffen werden hoe dan ook nooit meer uitgedeeld.

In de deal zit ook voor CD&V een overwinning. Doodgeboren kinderen kunnen voortaan meteen ook sneller erkend worden. Dat kan voortaan van zodra de foetus 140 dagen oud was: dan mogen ouders hun kind officieel registeren en een naam geven.

Het compromis is een pluim op de hoed van Michel en co. Want het toont, na maanden van impasse en lastige samenwerking tussen de meerderheidspartijen, dat er wel degelijk nog kan worden samengewerkt. Bovendien lukt de ploeg er nu in waar de vorige regering van Elio Di Rupo (PS) in mislukte: op ethische dossiers samen beslissen. Toen was er een wisselmeerderheid over euthanasie bij minderjarigen, en dat kwam vooral voor CD&V erg hard aan. Zo’n scenario vermijdt Michel dus.

Gesponsorde artikelen