Absurd: gratis abortus voor Noord-Ierse vrouwen in … Engeland (maar géén wetswijziging)

Absurd: gratis abortus voor Noord-Ierse vrouwen in … Engeland (maar géén wetswijziging)

Stel je voor: geen abortus in je eigen dorp of stad, maar een vliegtuigreis, een hotelovernachting, een procedure en een reis terug. Dat is het absurde alternatief dat Westminster voorstelt om vrouwen in Noord-Ierland toch gratis een abortus te kunnen laten ondergaan. De onkosten krijgen vrouwen ook vergoed, want een wetswijziging was blijkbaar té moeilijk.

Wie de Belgische politiek om over te huilen vindt, trekt zich wellicht de haren uit het hoofd bij de volgende, ongetwijfeld goedbedoelde, maar eigenlijk ronduit bizarre wetgeving. Vrouwen die in Noord-Ierland een abortus willen, zullen dat vanaf eind dit jaar gratis kunnen. Alleen moeten ze daarvoor naar Engeland. Even kaderen: dat is minstens één bootreis of vlucht naar een ziekenhuis weg, vaak komt daar nog een overnachting bij kijken.

Omdat zo’n reis nauwelijks nog gratis te noemen valt, zelfs als de procedure vergoedt wordt, zouden ook de onkosten terugbetaald worden voor vrouwen die dat niet kunnen. Op zich een goede maatregel want het gebrek aan abortuswetgeving in de republiek Ierland, net over de grens, zorgde in het verleden al voor menselijke drama’s. Maar deze wetgeving komt uit van Westminster en is op z’n minst een beetje kafkaiaans te noemen. Hoe komt dat eigenlijk?

Tegen het Noord-Ierse katholieke geloof

Wel, Noord-Ierland valt dan wel gedeeltelijk onder het bewind van Westminster (ze zijn dan ook deel van het Verenigd Koninkrijk) maar ze hebben, net zoals de Vlamingen over bepaalde bevoegdheden een eigen parlement. Stormont, wordt dat wel eens genoemd, en Stormont houdt al jarenlang vast aan zijn katholieke traditie. Geen abortus dus, want dat is tegen het geloof.

Probleem: dat zorgt voor een immense discrepantie in de context van een Europese Unie, maar zelfs intern. Want vrouwen die in Belfast wonen, hebben dus niet dezelfde rechten als hun tegehangers uit Manchester,Cardiff, Edingburg of Londen. Justine Greene, minister van Gelijke Kansen in Westminster probeerde daarom via deze zijdelingse wetgeving, Noord-Ierse vrouwen toch gelijke rechten te geven.

En da’s een goed idee, alleen blijft het absurdistische element over. Waarom niet gewoon een wet stemmen die abortus toelaat, en het hele rekeningen en facturen bijhouden achterwege laat. Maar dat zou de regering van Theresa May kunnen omverwerpen. Zij heeft namelijk een precaire coalitie met de Noord-Ierse DUP, de Democratic Unionist Party. Zij hebben een conservatieve visie en regeren enkel met May onder voorwaarde dat ze abortus niet zou doorvoeren. Da’s dus netjes omzeild, maar May mag de steun van de DUP niet verliezen, zeker niet nu de Brexit-gesprekken slechter gaan dan verhoop voor het Verenigd Koninkrijk.

iStock

Gesponsorde artikelen