Absurd of gewoon geniaal? Los het vluchtelingenprobleem op door ze op hun eigen eiland te steken

Absurd of gewoon geniaal? Los het vluchtelingenprobleem op door ze op hun eigen eiland te steken

Een Amerikaanse miljardair is met een op het eerste gezicht bizarre oplossing gekomen voor het vluchtelingenprobleem: creëer een nieuw land voor ze, bij voorkeur ergens op een of meerdere onbewoonde eilanden. Absurd of geniaal?

Er zijn momenteel bijna 60 miljoen mensen op de vlucht in de wereld. Voor oorlogsgeweld, omdat ze vervolgd worden voor hun geloof of politieke overtuigingen, of gewoon, uit armoede. Dat cijfer stijgt elk jaar, het is bijna verdubbeld sinds het jaar 2000.

In Europa, de VS en Australië is er geen plaats om al die mensen op te vangen redeneert Jason Buzi, vastgoedmiljardair en eerder al het brein achter HiddenCash. Hij is nu gestart met Refugee Nation, want “governments around the world have failed to deal with the problem, and it’s time for a radical solution”.

Nieuw land

Die radicale oplossing? Geef al die vluchtelingen een eiland dat meteen ook een nieuwe natie is. “Het status quo in het vluchtelingenprobleem, waarbij miljoenen vluchtelingen in de wereld in miserie leven en geen vooruitzichten of hoop hebben op beter, is gewoon niet meer te tolereren door een moderne maatschappij als de onze”, zegt hij. “Ask the millions living in refugee camps around the world how they feel about waiting 10, 20, or 30 more years before having a real life, human rights, and a home.”

Vier scenario’s

Buzi heeft vier scenario’s voor hoe je zo’n Refugee Nation zou kunnen creëren. De eerste: in een dunbevolkt deel van een ontwikkeld land. De tweede: de internationale gemeenschap koopt samen één of meerdere onbewoonde eilanden van bijvoorbeeld Indonesië of de Filipijnen. Drie: overtuig een dunbevolkt land zoals Dominica om zich om te vormen tot een nieuw land mét de vluchtelingen. Vier: bouw gewoon een nieuw eiland in internationale wateren.

Buzi geeft toe dat zoiets nog maar de eerste stap is en dat het opzetten van een overheid in zo’n nieuw land niet evident is, “but ideally Refugee Nation would be democratic, pluralistic and generally capitalist”.

Bewijs

Buzi heeft een website en een team lobbyers gefinancierd om zijn idee ruchtbaarheid te geven. Hij richt zijn oproep in eerste instantie aan “de miljardairs van de wereld”, de VN ook, en landen zoals de VS maar ook de Europese Unie “die sowieso massa’s geld in vluchtelingen steekt nu, maar het haalt allemaal niks uit”. Volgens Buzi gaat zo’n Refugee Nation tientallen miljarden kosten, maar “er zijn meer dan 2.000 multimiljardairs en als zelfs maar 10 % van hen meedoet, dan kan het”.

Volgens Buzi is Israël het bewijs dat zijn plan kan werken: “Israel was essentially founded as a refugee nation, exclusively for Jewish refugees”.

Gesponsorde artikelen