Absurd: Telenet wil Netflix en YouTube laten betalen om het netwerk te gebruiken

Absurd: Telenet wil Netflix en YouTube laten betalen om het netwerk te gebruiken

Telenet wil de Belgische wetgeving laten veranderen zodat het geld kan vragen aan diensten zoals Netflix en YouTube om de volledige snelheid van het netwerk te gebruiken. Het telecombedrijf vindt het niet kunnen dat die grote hoeveelheden data versturen over het netwerk zonder daarvoor te betalen.

Vorige week kondigde Telenet aan dat het de komende vijf jaar een half miljard wil investeren om de snelheid van het internetnetwerk naar een gigabit per seconde te brengen. Dat zou nodig zijn omdat steeds meer diensten grote hoeveelheden data naar gebruikers willen streamen. “Wij vinden dat er potentieel is om de regulering te verscherpen zodat de grootverbruikers die profiteren van dit hogesnelheidsnetwerk een eerlijke bijdrage leveren”, zei topman John Porter aan Kanaal Z.

Diensten als YouTube en Netflix verbruiken grote hoeveelheden data met hun streams, zeker sinds die in Full HD beschikbaar zijn, en dat zal alleen nog maar toenemen van zodra we naar Ultra HD of 4K-kwaliteit gaan. In de Verenigde Staten zijn bepaalde operatoren dan al begonnen om de snelheid van Netflix af te knijpen, zodat het bedrijf zich wel genoodzaakt zag om een grote som te betalen. Het was voor klanten namelijk niet meer doenbaar om de streams nog te bekijken zonder eerst lang te wachten.

Netneutraliteit

Netflix zei dan ook al dat het in bepaalde gevallen wel overeenkomsten met providers wil sluiten zodat en gegarandeerde kwaliteit wordt veiliggesteld, maar ook alleen maar omdat de Amerikaanse providers hen geen keuze hebben gelaten. Maar hoe dan ook, zulke praktijken brengen de netneutraliteit gigantisch in gevaar. Netneutraliteit stelt dat providers geen diensten voorrang mogen geven op andere, maar alle data gelijk moeten behandelen. Dat staat zo in de Belgische wetgeving, en ook Europa heeft intussen plannen om de netneutraliteit te behouden.

Zeker in het geval van Telenet zou dit niet alleen de netneutraliteit in gevaar brengen, maar ook regelrechte concurrentievervalsing zijn. Met Rex en Rio heeft Telenet namelijk zelf een soortgelijke streamingdienst. Het is de taak van de provider om voor internetverbindingen naar de gebruiker te zorgen. Die gebruiker betaalt vervolgens een bedrag om het netwerk te gebruiken, en daar moet het stoppen. We kunnen alleen maar hopen dat Telenet de absurditeit van dit alles inziet voor echt stappen te ondernemen…

Gesponsorde artikelen