Pas nu wordt duidelijk hoe absurd veel ijs is gesmolten vorige zomer

Gesmolten ijs Groenland
Isopix

De zomer van vorig jaar was zo warm dat hij hielp om 600 miljard ton ijs in Groenland te doen smelten, en dat is genoeg om de zeespiegel in slechts twee maanden tijd met 2,2 mm te verhogen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De analyse van satellietgegevens heeft het verbazingwekkende ijsverlies in slechts een paar maanden door abnormaal hoge temperaturen aan het licht gebracht. In tegenstelling tot de terugtrekking van zee-ijs, zorgt het verlies van gletsjers op het land er direct voor dat de zeeën stijgen, waardoor kuststeden en steden over de hele wereld in gevaar komen.

Groenland

Wetenschappers hebben berekend dat de enorme ijskap van Groenland tussen 2002 en 2019 gemiddeld 268 miljard ton ijs heeft verloren – minder dan de helft van wat er afgelopen zomer is gesmolten.

“We wisten dat de afgelopen zomer bijzonder warm was in Groenland, maar de aantallen zijn enorm”, zegt Isabella Velicogna, een professor in de aardwetenschappen aan de University of California Irvine en hoofdauteur van de nieuwe studie. Die is gebaseerd op metingen van NASA’s satellietmissie Gravity Recovery and Climate Experiment (Grace) en de verbeterde opvolger, Grace Follow-On.

Gesponsorde artikelen