ABVV-topman De Leeuw haalt uit naar regering en steunt voorstellen van boek Di Rupo: “Dit is doordacht”

ABVV-topman De Leeuw haalt uit naar regering en steunt voorstellen van boek Di Rupo: “Dit is doordacht”
VRT

De socialistische vakbond ABVV maakt zich op voor alweer een stevige strijd met de centrumrechtse regering Michel. Want het zomerakkoord wordt allerminst gesmaakt. “Dit is een farce”, zo zegt Rudy De Leeuw. Die steunt ondertussen wel de voorstellen van PS-voorzitter Elio Di Rupo die z’n partij naar links duwt. “Een vierdagenwerkweek? Dat is doordacht.”

“Heel onze sociale zekerheid komt in gedrag. De federale regering gaat zwaar ingrijpen op de pensioen, zeker voor de lagere pensioenen gaat men niet meer rondkomen.Men creëert ook grote onzekerheid door dat puntensysteem op te leggen. En zo wordt iedereen getroffen die werkt”, zo schetst Rudy De Leeuw. In een interview met Radio 1 haalt de socialistische vakbondsvoorzitter hard uit naar de regering Michel. Die maakte al in juli een groot zomerakkoord. Maar nu september in zicht is en iedereen terugkomt uit vakantie, is De Leeuw klaar om met het akkoord in de hand naar zijn achterban te stappen en uitleg te geven.

Hij wijst erop dat een pak mensen netto minder pensioen overhouden. “Er is een wet op de welvaartsvastheid, maar we stellen vast dat veel mensen niets netto gaan overhouden. Voor 128.000 mensen is het negatief: bruto krijgen ze wat meer, maar netto gaan ze minder hebben. Dat gaat over pensioenen van 1100 tot 1200 euro.

“Ze besparen zwaar in de sociale zekerheid. Maar ondertussen geven ze kortingen aan vennootschappen en die facturen zijn niet afgedekt. Men weet niet wat dat gaat geven, opnieuw wordt vooral meer onzekerheid gecreëerd”, zo zegt De Leeuw.

“Wij gaan de basis informeren over dit akkoord”

De nieuwe taks op vermogens, vindt hij lachwekkend. “Dat is zoals sporen van de doping bij Contador: zero, zero, zero, zero… Het gaat om 0,5 procent op 500.000 euro. (…) Dit zijn peanuts, dit is een doekje voor het bloeden. Er komt geen vermogenskadaster. Dit is een grote farce, we hebben het meegemaakt met Kaaiman en Beurstaks…”.

Of er acties komen, daarover wil De Leeuw nog niets concreet kwijt. Maar hij gaat “het akkoord uitleggen aan de achterban”. “Ik beslis niet over acties, dit gebeurt na een ruime consultatie van de basis. Wij gaan de basis informeren, en dit akkoord toelichten. Maar het is de basis die zal beslissen of er actie komt.”

Opvallend ook: De Leeuw steunt Elio Di Rupo en diens voorstellen die hij in een nieuw boek lanceerde. Daarin nam de PS-voorzitter een ruk naar links, zelfs in die mate dat John Crombez en de sp.a afstand namen. Maar niet De Leeuw, over de vierdagenwerkweek: “Het ABVV is altijd arbeidsduurvermindering geweest, dus dat sluit aan bij wat Di Ripo zegt. Het zijn pilootprojecten die perfect berekend zijn. Dit kan om arbeidsduurvermindering mogelijk zijn, en tegelijk werklozen aan een job helpen. Het is een doordacht voorstel, dat aansluit bij onze logica.”

En hij blust ook een mogelijk conflict met de sp.a. “Ik weet dat John Crombez z’n alternatieven aan het uitwerken is, en arbeidsduurvermindering en gratis onderwijs zullen hun plaats krijgen.”

epa

Gesponsorde artikelen