Accent Jobs haalt slag thuis: werknemers verkiezen smartphone en extra verlofdag boven vakbond

Accent Jobs haalt slag thuis: werknemers verkiezen smartphone en extra verlofdag boven vakbond

Alle werknemers van Accent Jobs krijgen een smartphone en een gratis dag vakantie. ’t Uitzendkantoor verkondigde een tijdje geleden dat alle werknemers dat cadeau zouden krijgen als ze zich niet kandidaat zouden stellen als vakbondsafgevaardigde voor de sociale verkiezingen. Met succes: niemand heeft zich kandidaat gesteld. Accent Jobs heeft in een statement bevestigd dat het bedrijf zijn belofte houdt.

Nadat uitzendkantoor Accent Jobs zijn stunt een tijdje geleden bekendmaakte, werd het voor de vakbonden een hele uitdaging om toch werknemers te vinden die bereid waren om zich kandidaat te stellen als vakbondsafgevaardigde voor de sociale verkiezingen. Die vinden binnenkort plaats in elk bedrijf dat meer dan vijftig werknemers telt. Er worden dan afgevaardigden voor de verschillende vakbonden gekozen.

Wat blijkt nu? Geen enkele van de werknemers van Accent Jobs is geïnteresseerd in een kandidatuur. Zowel het ACV, het ABVV als het ACLVB hebben bot gevangen. Werknemers zien duidelijk meer in een smartphone en een extra vakantiedag. Daarmee beloofde Accent Jobs zijn werknemers namelijk te ‘belonen’ als niemand zich kandidaat stelde voor de sociale verkiezingen. Het bedrijf had namelijk berekend wat ze zouden uitsparen als ze geen verkiezingen moesten organiseren en bijgevolg geen bedrijfsraad moesten oprichten. Dat budget bleek groot genoeg om alle werknemers deze twee cadeaus te gunnen.

‘Nee, bedankt. Geen interesse’

Toch hadden de vakbonden gehoopt dat de werknemers zich niet zouden laten verleiden door het voorstel van hun werkgever, want volgens hen is het “hoognodig dat er een ondernemingsraad in het bedrijf komt”. Robert Veekman van het ACV vertelt in de krant Het Laatste Nieuws dat ze naar de mensen zijn getrokken na de bekendmaking van Accent Jobs. “Maar bij Accent hadden ze zelfs schrik om een babbeltje met ons te slaan.”

En daar hield het niet bij op, aldus Veekman: “We hebben ook een mail gestuurd om mensen warm te maken. We kregen 40 à 50 bijna identieke mails terug: ‘Nee, bedankt. Geen interesse’. Telkens met bijna het hele bedrijf in kopie. Dat is toch zeer opvallend. Er staan in het arbeidsreglement van Accent nochtans een aantal zaken die voor bespreking vatbaar zijn. Zo verliest een werknemer zijn recht op een jaarlijkse bonus als hij een aantal dagen ziek is geweest. Of hij moet vakantie nemen in plaats van ziekteverlof.”

Zowel het ACV, het ABVV als het ACLVB zijn er niet in geslaagd om ook maar één werknemer over de streep te trekken om zich kandidaat te stellen.

Tegenreactie

Het gebrek aan kandidaten bij andere vakbonden toont aan dat zij in hetzelfde schuitje zitten. Zij denken nu na over resterende mogelijkheden. Zo heeft het ABVV zijn vakbondsafgevaardigden al eerder opgeroepen om de samenwerking met Accent Jobs op de agenda van hun directie te plaatsen.

CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) veroordeelde het initiatief van Accent Jobs en heeft laten onderzoeken of het strafbaar is wat Accent Jobs doet. Maar de woordvoerder van de minister laat nu in de krant Het Laatste Nieuws weten dat “kandidaten of niet op zich niet het punt is.” Wat wel telt is “dat er geen belemmering of ontmoediging is. We hebben geen aanwijzingen in die zin.”

Accent Jobs komt belofte na

Intussen heeft Uitzendkantoor Accent Jobs een statement vrijgegeven waarin ze meedelen dat: “Zoals ook in voorgaande jaren het geval was, geen van onze medewerkers zich kandidaat gesteld heeft.” Het bedrijf zal zijn belofte nakomen en met het vrijgekomen budget een smartphone en een extra verlofdag cadeau doen aan elke werknemer.

Bron: Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws

Gesponsorde artikelen