Acht jaar heeft het geduurd, maar eindelijk kunnen Amerikanen weer een astronaut in de ruimte zetten

Acht jaar heeft het geduurd, maar eindelijk kunnen Amerikanen weer een astronaut in de ruimte zetten

De testvlucht met de SpaceX Crew Dragon is een succes geworden. Voor het bedrijf van Elon Musk, de Verenigde Staten en de ruimtevaart in het algemeen was dat een belangrijk moment. Want de Amerikanen zijn nu niet meer afhankelijk van de Russen voor het lanceren van astronauten naar de ruimte. Sinds het Space Shuttle-programma in 2011 werd stopgezet was dat wel het geval.

Om 08.49 uur onze tijd is de Crew Dragon van ruimtevaartbedrijf SpaceX begonnen aan z’n belangrijke missie. Als de capsule succesvol naar het International Space Station (ISS) afreist en terugkeert, kunnen de Amerikanen deze zomer weer zelfstandig de ruimte in.

Vandaag is de enige passagier een levensgrote dummy die ‘Ripley’ heet, naar de hoofdpersoon in de Alien-films. Die pop vol sensoren moet de test doorstaan voordat er mensen in de Crew Dragon zullen stappen.

Na de succesvolle lancering van de Crew Dragon op het platform op Cape Canaveral in Florida reist de capsule 27 uur naar het ISS. Daar blijft hij vijf dagen, om op 8 maart voor de kust van Florida in zee te vallen. Na deze lancering volgen er de komende maanden nog een aantal veiligheidstests. Als die allemaal slagen, kruipen er in juni twee astronauten in de Crew Dragon voor de eerste bemande vlucht naar het ISS.

71 miljoen

Naast de kostprijs voor een tripje naar het internationale ruimtestation ISS in een Russische Sojoez-raket – 71 miljoen dollar per zitje – was de afhankelijkheid van de Russen sowieso een doorn in het oog.

Daarom werd er naar alternatieven gezocht, en in 2014 gaf NASA de taak aan SpaceX en Boeing om een ruimtevaartcapsule te ontwikkelen die Amerikanen weer van Amerikaanse bodem zou kunnen lanceren. SpaceX was de eerste die een test uitvoerde met de Crew Dragon. In April zal Boeing volgen met de CST-100 Starliner.

Voor SpaceX ziet het er goed uit. Het bedrijf van Elon Musk heeft al laten zien dat het de technologie beheerst. De Crew Dragon is namelijk niet helemaal nieuw, hij is op de Cargo Dragon gebaseerd. Dat is de vrachtcapsule die het ruimtevaartbedrijf de laatste jaren al zestien keer naar het International Space Station heeft gelanceerd.

Om in diezelfde capsule mensen te vervoeren zijn er aanpassingen gedaan. Sommige vrij praktisch; in de Crew Dragon zitten bijvoorbeeld ramen en zeven stoelen voor de bemanning. Er zit ook een heus life support system in om de bemanning in de ruimte zolang mogelijk in leven te houden.

Gesponsorde artikelen