Actiescène met olifantenstropers in Project K blijkt volledig opgezet spel te zijn

813.000: zo veel kijkers zijn er maandagavond voor de gek gehouden tijdens het VTM-programma Project K. De spectaculaire scène waarbij Koen Wauters in Zuid-Afrika met een privémilitie enkele stropers onderschept, blijkt namelijk opgezet spel. De makers van het programma claimen dat ze zelf ook van niets wisten.

Project K is het absolute kijkcijferkanon van maandagavond, waarin Koen Wauters zijn wildste dromen mag waarmaken: met een Formule 1-wagen rijden, koken met een topchef, of de Mont Ventoux oprijden. Voor de vijfde aflevering wilde hij een wafelenbak, zo eentje waar elk avontuur van zijn grote stripheld Nero mee eindigt. Marc Sleen, het brein achter Nero, wilde hij daar wel mee helpen. Op één voorwaarde: Koen Wauters moet een olifant redden.

Privémilitie

Daar sta je dan, Koen Wauters zijnde. Hoe begin je daar nu aan? Wel, Koen Wauters trok met zijn cameraploeg naar het Zuid-Afrikaanse Hoedspruit, waar hij een bezoek bracht aan Protrack. Dat is een privémilitie die gespecialiseerd is in het opsporen van olifanten- en neushoornstropers. Samen met dat team zet hij een hinderlaag op voor de stropers, en net zoals in een actiefilm worden twee mannen uit hun Mercedes gesleurd en in de boeien geslagen.

Koen Wauters kijkt met open mond toe, en we zijn er zeker van dat er ook thuis mensen naar hun scherm hebben zitten staren. Ook Urbanus, de ‘controleur’ die Marc Sleen meestuurde, was onder de indruk en gaf het groene licht voor de wafelenbak. Alleen, van heel die scène blijkt nu niet al te veel van waar te zijn. Niets eigenlijk.

Opgezet spel

Leigh Barkas, eigenares van Protrack, vertelt aan Het Laatste Nieuws dat “die hele actie opgezet spel was”. Dat wordt bevestigd door teamleider Mark: “De stropers die we arresteren, zijn gewoon collega’s. En de Merces is eigenlijk de wagen van Leigh.” En wat hij ervan vindt dat de scène als echt gepresenteerd wordt? “Tja, zo werkt tv zeker? We krijgen hier meer dan eens tv-ploegen over de vloer. Maar ze blijven altijd maar twee dagen, dus je kan niet anders dan iets in scène zetten. Ik heb daar mijn bedenkingen bij, maar als je dat vragen dan doen wij dat.”

De productiemakers zelf zeggen dat ze hier helemaal niets van afwisten. Productieleider Eddie Gregoor van VTM’s internet productiehuis TV Bastards: “Ik ben hier niet goed van. Ik was zelf bij de opnames, en ons is nooit verteld dat het opgezet spel was. Ook achteraf hebben Koen, ikzelf of andere leden van de ploeg ons geen vragen gesteld. Voor ons was dit allemaal echt.”

Meer
Lees meer...