Left Right
scrollTop top

Activisten ketenen zich vast in horrorslachthuis Tielt en stelen varkens


Activisten ketenen zich vast in horrorslachthuis Tielt en stelen varkens

Ongeveer zeventig activisten van dierenrechtenorganisaties zijn binnengedrongen in het slachthuis van Tielt, dat vorig jaar onder vuur kwam te liggen wegens het mishandelen van varkens. De activisten eisen gelijkheid tussen mensen en dieren. Ze willen de vleesindustrie aanklagen. De politie heeft de indringers uit het gebouw verwijderd.

De activisten drongen vanmorgen rond kwart na 4 het slachthuis van Tielt binnen. Het ging om leden van verschillende dierenrechtenorganisaties, vooral van de Franse organisatie 269 Libération Animale en van de Belgische organisatie Bite Back.

Ze waren gekomen om “een individu te bevrijden”. Dat meldt de VRT. Er werden twee varkens vrijgelaten. Daarna gingen ze naar de gang tussen de dierenhokken en de plaats waar ze geslacht worden, die ze “de gang des doods” noemen. Daar ketenden ze zich vast.

Politie maakte activisten los

De politie werd opgeroepen door de werknemers en ze kwamen massaal ter plaatse. Het kwam niet tot geweld. De politie heeft de activisten zelf losgemaakt omdat die zich niet wilden verroeren. De activisten werden geïdentificeerd en zullen later verhoord worden voor aanklachten zoals diefstal met braak en bendevorming.

269 Libération Animale heeft op social media beelden verspreid van het voorval.

Directeur betreurt “hardhandige” actie

Thomas De Roover De Brauwer, de directeur van het slachthuis, reageert op Radio 1 dat hij de manier waarop de actievoerders te werk gingen, betreurt: “Er is zelfs een dier hardhandig over de hokken gesleurd. Dat is geen manier van werken. Het dier hebben ze vervolgens ook meegenomen in een bestelwagen. Dat is geen wettelijk transportmiddel voor dieren en strookt niet met het dierenwelzijn.” Hij stelt ook dat de dieren “stress voelden” tijdens de acties.

Het slachthuis in Tielt kwam vorig jaar in opspraak nadat beelden lekten van ernstige dierenmishandeling.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810