Actrice Asia Argento in krachtige speech: “Harvey Weinstein verkrachtte me hier in Cannes”

Actrice Asia Argento in krachtige speech: “Harvey Weinstein verkrachtte me hier in Cannes”

Het filmfestival in Cannes werd afgesloten met een krachtige speech door de Italiaanse actrice Asia Argento. Ze haalde in die speech fel uit naar Harvey Weinstein, die enkele maanden geleden onder vuur kwam te liggen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en zo aan de basis lag van de #metoo-beweging.

“In 1997 werd ik verkracht door Harvey Weinstein, hier in Cannes.” Met deze krachtige woorden opende de Italiaanse actrice Asia Argento haar speech op het filmfestival van Cannes. In haar speech haalde ze fel uit naar de filmproducent die volgens haar niets meer te zoeken heeft in Cannes.

Harvey Weinstein

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein kwam vorig jaar onder vuur te liggen nadat meerdere actrices getuigden van seksueel grensoverschrijdend gedrag door de machtige man in de filmindustrie. Op het prestigieuze filmfestival van Cannes sprak de Italiaanse actrice Asia Argento zich heftig uit tegenover de Weinstein.

“In 1997 werd ik verkracht door Harvey Weinstein, hier in Cannes”, vertelt de 42-jarige actrice. “Ik was 21 jaar. Dit festival was zijn jachtgebied. Ik wil een voorspelling doen: Harvey Weinstein zal hier nooit meer welkom zijn. Hij zal in schande leven, uitgespuwd door een filmgemeenschap die hem ooit omarmden en zijn misdaden verzweeg.”

Maar ze haalt niet enkel uit naar Weinstein. Argento haalt ook uit naar de andere personen uit de filmindustrie, die nog steeds kunnen verder gaan met hun vrouwonvriendelijke praktijken. “En ook vanavond zitten er tussen jullie in de zaal mensen die verantwoording moeten afleggen voor hun gedrag tegenover vrouwen, gedrag dat niet thuishoort in deze industrie en op geen enkele werkplaats. Je weet wie je bent. Maar belangrijker: wij weten wie jullie zijn en we gaan jullie hier niet langer mee laten wegkomen.”

Asia Argento

De Italiaanse actrice Asia Argento raakte vooral bekend bij het grote publiek voor haar rol als Yelena in de actiefilm xXx uit 2002 en haar rol als madame du Barry in Marie Antoinette (2006).

Ze reikte in Cannes samen met jurylid Ava DuVernay de prijs uit voor beste actrice. Maar zal vooral herinnerd worden voor haar krachtige en emotionele speech.

Gesponsorde artikelen