Actrices roepen op om zwart te dragen op de Golden Globes als protest tegen seksueel wangedrag

Actrices roepen op om zwart te dragen op de Golden Globes als protest tegen seksueel wangedrag

De Golden Globes zouden er dit jaar wel eens heel eenkleurig uit kunnen zien. Verschillende actrices hebben namelijk een protestactie op poten gezet. Ze zullen op de prestigieuze prijsuitreiking op de rode loper verschijnen in het zwart. Dit als protest tegen de vele daden van seksueel wangedrag in de filmwereld die onlangs aan het licht kwamen. 

Als we later terugkijken op het najaar van 2017 dan zullen we ons waarschijnlijk maar één ding herinneren: de vele onthullingen omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag die de afgelopen maanden aan het licht kwamen.

Van Weinstein tot #metoo

De bal ging aan het rollen toen verschillende actrices naar buiten stapten met hun verhaal over Harvey Weinstein, medeoprichter van The Weinstein Company. Na het ontslag van Weinstein zag de hashtag #metoo het levenslicht en kwamen meer vrouwen (én mannen) met hun verhaal over seksueel wangedrag naar buiten. Zo kwamen onder andere daden van seksueel grensoverschrijdend gedrag van acteur Kevin Spacey, komiek Louis C.K., Gossip Girl-acteur Ed Westwick en onze eigen Bart De Pauw aan het licht.

Black carpet

Als protest tegen deze daden roepen verschillende actrices nu op om zwart te dragen op de Golden Globes awardshow op 7 januari 2018. Volgens People zouden verschillende grote actrices, waaronder ook de presentators en genomineerden al bevestigd hebben dat ze zwart zouden dragen tijdens de uitreiking. Een bron laat zelfs weten dat “alle actrices die de Golden Globes zullen bijwonen zwart zullen dragen.”

Bij de genodigden van de Golden Globes zijn namelijk veel acteurs en actrices aanwezig die persoonlijk te maken hebben gehad met seksueel wangedrag of iemand kennen die er persoonlijk bij betrokken is geraakt.

Grootste protestactie

Het is de eerste keer dat een protestactie op een prijsuitreiking zo grootschalig is. Na de aanslagen op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs in 2015 poseerden verschillende sterren op de Golden Globes met papieren, pins of simpelweg hun gsm-scherm met daarop ‘Je suis Charlie’. Ook na de aanslagen van 11 september 2001 droegen verschillende sterren zwart op de rode loper van de Emmy Awards enkele weken later.

Toen was er niets afgesproken of geen oproep gedaan, dus de impact van deze actie zal door de georganiseerde oproep waarschijnlijk nog een stuk groter zijn.

SAG Awards

Ook bij de Screen Actors Guild Awards, kortweg de SAG Awards wordt er dit jaar gereageerd op de onthullingen rond seksueel wangedrag.

Daar zullen alle presentatoren tijdens de show vrouwen zijn. Actrice Kirsten Bell zal de prijsuitreiking aan elkaar praten als eerste vrouwelijke host van de SAG Awards ooit.

Gesponsorde artikelen