Adidas moet het onderspit delven: Puma mag toch schoenen blijven maken

Adidas moet het onderspit delven: Puma mag toch schoenen blijven maken

Puma heeft gelijk gekregen en mag toch schoenen blijven maken. Adidas klaagde het bedrijf aan wegens plagiaat omdat hun nieuwe schoenenmerk verdacht hard op hun Boost-merk lijkt. Maar een Duitse rechter heeft de broertjes uit elkaar gehaald: het is geen plagiaat en Puma mag gewoon de schoenen blijven produceren.

De rivaliteit tussen Adidas en Puma gaat al ver terug. Origineel werden de bedrijven opgericht door twee Duitse broers, Adolf en Rudolf Dassler, die in 1948 hun gezamenlijke bedrijf stopzetten en elk hun eigen fabriek opstartten. Ze bleven beiden in dezelfde stad maar hun ruzie is nooit bijgelegd. Echte broederliefde. En die vete lijkt nog steeds parten te spelen bij de twee Duitse bedrijven.

Beide ketens hebben een nieuwe loopschoen op de markt gebracht, die beide ontwikkeld zijn om schokken beter op te vangen. Het merk van Adidas is ‘Boost’ gedoopt en Puma kwam met ‘NRGY’. Ze werkten toen beide samen met het Duitse chemiebedrijf BASF, maar Adidas sloot in 2011 een exclusiviteitscontract waardoor Puma met een ander bedrijf aan de slag moest, het Amerikaanse Huntsman.

Een Duitse rechter heeft nu bepaald dat Puma het ontwerp niet heeft gekopieerd van Adidas en dus gewoon zijn gang mag gaan. Uiteraard is Adidas niet akkoord, maar Puma is blij dat het niet heeft moeten inbinden. “Puma probeerde met deze zaak Adidas te tonen dat we niet zo makkelijk opgeven, ondanks het feit dat we kleiner zijn. We zullen vechten voor onze rechten,” zei Neil Narriman, het hoofd van Puma’s Intellectueel Eigendom.

Bron: Reuters

Gesponsorde artikelen